Andropauza, o perioada delicata pentru barbati

Desi nu se manifesta la aceeasi varsta si cu aceeasi intensitate ca menopauza la femei, perioada de trecere la scaderea nivelului hormonal si infertilitate a barbatilor este la fel de importanta. Poate ca multi barbati ignora manifestarile andropauzei si nu-si pot explica anumite evenimente. Fiind o perioada plina de schimbari in organismul uman, incetarea functiilor fertile este asociata cu o serie de simptome si elemente specifice, care nu trebuie neglijate.

Simptomatologia si efectele andropauzei

Despre andropauza se vorbeste mult mai putin decat despre menopauza. Daca femeile, prin paleta larga de simptome ce le defineste cand ajung la perioada critica, reactioneaza si sunt preocupate si chiar ingrijorate, nu acelasi lucru se poate spune despre barbati. Acestia nu intrunesc simptome neplacute in acelasi mod ca si femeile. Ba mai mult, multi barbati nici nu se gandesc la scaderea fertilitatii si la modificarile produse de inactivitatea hormonilor, dand vina doar pe varsta. Si, pentru ca barbatii se feresc sa vorbeasca despre problemele lor medicale mai mult decat femeile, controlul la medic este ori amanat ori anulat.

Andropauza este echivalentul menopauzei feminine si se instaleaza mai lent, intinzandu-se intre 50 si 70 de ani. Este insotita de aparitia unor tulburari organice si psihologice, prin diminuarea productiei de hormoni androgeni (testosteron). Productia de testosteron incepe sa scada, aparand oboseala, modificarea masei musculare si a denstitatii osoase, disfunctii erectile si pierderea interesului pentru actul sexual. Ocazional, mai pot aparea tulburari de somn si metabolice (de care este responsabila melatonina, hormonul care regleaza bioritmul in organism), schimbarea culorii pieii din cauza vasodilatatiei sau transpiratie excesiva.

Vezi si:  Produse de evitat in caz de dermatita atopica

Ce este de facut pentru sanatatea dumeavostra?

Desi nu este o afectiune in sine, andropauza antreneaza o serie de modificari care pot cauza neplaceri. Cea mai comuna este cea legata de disfuntiile erectile si de diminuarea fertilitatii. Desi spermatogeneza se poate mentine, scaderea productiei de testosteron face ca actul sexual sa devina din ce in ce mai rar si mai greu de dus la bun sfarsit. Modificarile legate de diminuarea testosteronului sunt legate de riscul bolilor cardiovasculare. Cercetarile in domeniu au dezvaluit legatura directa intre catitatea de hormoni masculini si bolile cardiovasculare, dar si cele musculare, osoase si psihice. Solutia la indemana o reprezinta suplimentele hormonale care pot ajuta un timp la restabilirea functiilor sexuale in organism si revenirea libidoului, precum si la stabilizarea si prevenirea anumitor afectiuni. Totusi, tratamentul suplimentar tine cont si de anumite contraindicatii: probleme de prostata, probleme psihiatrice, tulburari de ordin respirator sau afectiuni ale picioarelor.
Sfaturi Info-ghid:

Pentru orice tratament hormonal de substitutie trebuie consultat medicul: abaterea de la regulile impuse de tratamentele medicamentoase poate avea consecinte neplacute, mai ales la o varsta la care organismul nu mai dispune de aceleasi resurse de refacere a sanatatii.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.