Becurile LED – cu lumina calda sau cu lumina rece?

becuri led

becuri ledModalitatea in care poate fi diferita lumina de la doua surse, in acest caz becurile LED cu lumina calda sau rece, se refera la temperaturile de culoare care se deosebesc.

Exista o serie de criterii dupa care sunt clasificate astazi nuantele de alb ale surselor de iluminat artificiale. Fiecare in parte este etichetata cu o temperatura de culoare, dupa care pot fi recunoscute. In cazul lor temperatura (de culoare sau CCT – corelata) se va masura in grade Kelvin.

Iluminarea si tot ce cuprinde acest capitol a fost clasificata in timp, traditional, in alb cald si alb rece, factorul determinant fiind deci temperatura de culoare. Inainte sa apara becurile LED, erau considerate cu lumina calda cele fluorescente, incandescente sau cu halogen, care aveau temperuri de culoare de 2700K/3000K. Tot ce depasea valoarea de 4100K intra in categoria rece.

Becurile LED si impactul lor

In cazul temperaturii de culoare, impactul becurilor LED este unul destul de insemnat. Odata cu distributia comerciala a lor, de asemenea cunoscute ca lumina alba, piata de iluminat a suferit modificari. Astazi aceste surse sunt clasificate in alb cald, alb neutru si alb rece. Pentru a avea siguranta ca becul ales este cel potrivit, raportarea la temperatura de culoare colorata este necesara, deci nu doar la tipul de alb.

Si gama cromatica este un indicator important in acest sens. In cazul corpurilor de iluminat de 2700K, va exista aceeasi temperatura de culoare, deci vor avea o lumina identica. Recomandat e sa ai doar o sursa de aprovizionare in acest sens, de la un singur producator. Normal, situatia se schimba cand deja ai testat becurile si stii ce lumina iti vor oferi. Gasesti o gama variata in acest sens, de becuri cu lumina calda si rece in magazinul online Bricolaj Market. Descrierile te vor ajuta sa alegi bine.

Vezi si:  Plantele ideale pentru un interior verde in aceasta iarna

Influenta temperaturii de culoare nu trebuie subestimata. In fapt e de importanta majora, dat fiind ca este cea care iti va pune in valoare spatiul. Pentru o atmosfera confortabila, cele cuprinse intre 2400K si 2700K sunt o alegere inspirata. Vei avea nevoie insa de ceva mai mult pentru spatiile tranzitorii, respectiv temperaturi de culoare intre 3000K si 3500K.

Alege becurile LED potrivite si in functie de spatiu. De exemplu, prin lumina calda poti evidentia eleganta unui spatiu completat de mobilierul in nuante calde, de obiecte decorative interesante. Cand intentia este de a pune accent pe nuantele caracteristice pardoselii sau a altor elemente din dotarea camerei, ideal va fi o sursa de iluminat de 2700K.

Lucrurile stau putin diferit in cazul spatiilor industriale respectiv a celor comerciale, decat in cazul celor rezidentiale. Deja in acest context se vor potrivi corpurile de iluminat cu temperaturi de caldura peste 4000K, deci cele cu lumina rece. Cu cat mai mult bate aceasta cu lumina zilei, cu atat mai sporita va fi productivitatea in spatiile respective. Sunt deci o recomandare si in mediul corporate.

In fapt, lumea in general o considera mai luminoasa, de dorit. In cazul spatiilor de dimensiuni mari, este o perceptie care vine la pachet cu mai multe avantaje. De exemplu, utilizarea becurilor LED cu lumina rece este o modalitate inteligenta de a economisi energie. Vor emana o cantitate usor mai redusa decat becurile LED cu lumina calda.

Raportat la necesitati, descopera gama de becuri LED de pe bricolajmarket.ro si alege acel tip care va asigura un iluminat corespunzator in spatiul dorit.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.