Pe data de 20 august 2015, Dacia a implinit patruzecisisapte de ani. O aniversare care face cinste unuia din cele mai cunoscute branduri romanesti. „Batrana” Dacie a rezistat de-a lungul timpului prin numeroasele imbunatatiri care i s-au adus, prin variatele modele lansate pe piata si mai ales, dupa 1989, prin cumpararea pachetului majoritar de actiuni de catre Renault. Dacia pare a fi si astazi, prin excelenta, masina clasica a romanului.
Primii pasi Dacia – perioada dinainte de 1989
In 1968, la uzina de la Colibasi, Dacia fabrica primul autoturism, Dacia 1100. Acesta seamana izbitor de mult cu modelul Renault 8. De fapt, pe baza unui contract de licenta intre partea franceza si cea romana, uzinele Renault produceau componentele care se asamblau ulterior in Romania, sub forma Daciei 1100. Primul model a fost facut cadou presedintelui Nicolae Ceausescu, iar productia sa a durat pana in 1971, pana la producerea noului model Dacia 1300.
Dacia 1300 a fost fabricat din nou dupa un model Renault, si anume Renault 12. Dupa introducerea acestuia pe piata, oficialii comunisti au renuntat treptat la vechiul 1100, care deja avea o tehnologie depasita si au adoptat noua Dacie. Odata cu lansarea pe piata a Daciei 1310, dupa expirarea contractului de licenta cu Renault, incepe si diversificarea liniei de productie. Se fabrica, prin urmare, modelele Dacia Break (care dureaza pana in 2004), Dacia papuc, Dacia bicorp. Urmeaza apoi si modelul Dacia Sport, cu veleitati sportive, si varianta mini – Dacia Lastun. Desi acesta nu prea a avut succes, se estimeaza ca, datorita motorului cu 22 de cai putere si a consumului mediu de 33 l la 100 de km, acest tip de Dacie s-ar fi putut integra in peisajul actual. Productia Daciei Lastun a fost sistata in anul 1989.
Noile Dacii si fuziunea cu Renault
Dupa 1989, Daciile 1310, deja depasite ca tehnologie si viabilitate, erau inca numeroase pe strazile din Romania. Dacia devine masina romanului de rand. Incepand din acest an, se produce si un nou model de masina, Dacia Liberta, o reintepretare a modelului bicorp din anii ’70.
Incepand din anul 1995, uzinele Dacia au lansat pe piata romaneasca o versiune mult imbunatatita, modernizata, a masinii. Este vorba de Dacia Nova, care in 1998 primeste si un propulsor cu injectie fabricat de Bosh.
In anul 1999, Renault preia pachetul majoritar de actiuni al Dacia. Din acest moment incepe colaborarea cu Renault, care aduce pe piata modele noi care beneficiaza de o tehnologie mult imbunatatita. Astfel, in 2000 apare Dacia SuperNova, in 2003 – Dacia Solenza (o versiune a SuperNova), care a fost imbunatatita cu un propulsor cu injectie multipunct Diesel, de 1.9 l si unul pe benzina, de 1.4 l.
Anul 2004 aduce in atentia pietei auto noul model Logan, relansat in 2008. Este renasterea brandului Dacia. Fiind o masina low-cost, s-a bucurat si se bucura in continuare de succes in Asia, Africa, America de Sud si bineinteles, in Europa. Anul acesta a fost lansata Dacia Sandero, iar motorul cu care este dotat acest model, dar si Loganul, sunt similare. Prin modelul Sandero, Dacia- Renault propune si propulsoare pe benzina de 1.l, pe benzina sau alcool, climatizare automata si cutie de viteze automata, atat pentru Logan cat si pentru Sandero. Aceste optinuni au fost disponibile pentru modelele vandute in Brazilia, iar acum se vor implementa si pe cele din tara.
Dacia a reprezentat intotdeauna un brand de tara, chiar si atunci sau poate mai ales atunci cand tehnologia nu era atat de evoluata ca in perioada de dupa 1989.