Aflați despre beneficiile, proprietățile și metodele de instalare ale acestei izolații unice, tot mai populară în Europa
Stiati ca izolația din fibră de lemn a fost produsă pentru prima dată în Europa și a ajuns ca astăzi să fie folosită în tot mai multe clădiri rezidențiale? Izolația din fibră de lemn este realizată din așchii de soiuri diverse de arbori rasinosi, fie prin metoda umedă, fie uscată, iar compoziția variază în funcție de tipul de produs: placă sau spuma suflata. Astăzi, exista diferite aplicații și metode de instalare, mai mulți producători și distribuitori pentru izolatia naturala de acest tip.
Ce ați zice dacă vi s-ar spune că există un tip de izolație realizată dintr-o resursă regenerabilă care funcționează excelent și este atât rezistentă la apă, cât și deschisă la vapori? În plus, nu vă provoacă mâncărimi, are zero emisii toxice și are o amprentă de carbon excepțional de scăzută în comparație cu alte materiale de izolare. Este posibil să fi auzit de plăcile de izolație din fibră de lemn (numite și plăci de fibră cu densitate redusă – LDF) – dar probabil că nu le-ați folosit încă. Poate ar trebui!
Izolatiile din celuloza au fost produse pentru prima dată în Europa, în anii 1930, dar abia la mijlocul anilor 1990 au început să pătrundă pe piață. De atunci, au devenit o parte mică, dar semnificativă a pieței izolației și începe să câștige teren cu proiectanții și constructorii conștienți de mediu din America de Nord și Asia. Plăcile din fibră de lemn utilizează cherestea reziduală de rasinoase; concurează cu izolația din spumă rigidă din polistiren extrudat (EPS) din punct de vedere al prețului și a performanței.
Compoziţie
Izolația din fibre de lemn și izolatia din celuloza sunt realizate din aceeași materie primă. Unii descriu procesul de realizare a acestei izolatii ca fiind similar cu fabricarea hârtiei. Există două moduri de a face acest lucru – metoda uscată și metoda umedă – și fiecare are ca rezultat un produs cu proprietăți diferite. Procese similare sunt folosite pentru a produce panouri din fibră de densitate medie (MDF) sau dura.
Metoda umedă a fost mai veche și seamănă mai mult cu fabricarea hârtiei: așchii și rumegus de lemn sunt măcinate și amestecate cu apă și aditivi de legare, iar pulpa este apoi comprimată și uscată. (apa recuperată este utilizată în următorul lot și resturile sunt amestecate înapoi cu pastă proaspătă.) Rezultatul este foi relativ dense ce pot fi laminate cu cleiuri pe bază de apă pentru a face plăci mai groase.
Pentru metoda uscată, fibra de lemn măcinată este uscată, apoi amestecată cu un liant și ceară de parafină pentru rezistență la apă, comprimată și întărită cu abur și presiune. Rezultatele aduc o gamă largă de densități disponibile. Această metodă folosește cu până la 40% mai puțină energie decât produsele fabricate utilizând metoda umedă.
Compoziția variază puțin între producători, dar cu atât mai mult în funcție de tipul de produs: placă, tablă sau suflata. Așadar, este vorba de fibre de lemn, liant de rășină, parafină, liant de poliester și polifosfat de amoniu (un conservant obișnuit pentru alimente) ca ignifug. Varianta de spuma suflata este de obicei compusă din fibră de lemn și un ignifug, cum ar fi boratul.
Proprietăți
- calități izolatoare mult mai bune decat in cazul osb-ului
- disponibile în dimensiuni ușor de manevrat
- au margini cu șanț pe toate părțile
- au un aditiv de ceară de parafină care inlatura apa, permițând în același timp produsului să rămână deschis la vapori
- exista mai multe plăci rigide în diferite densități, cu valori R, grosimi și stiluri de margine; cu niveluri variate de ceară, în funcție de necesitatea de respingere a apei.
- capacitate mare de stocare termică, de aproape zece ori mai mare decât vata minerală. Acest lucru poate fi un beneficiu când zilele sunt calde și însorite și nopțile sunt reci, deoarece căldura stocată în ansamblul peretelui poate iradia încet spre interior.
- dimensiunea amprentei sale de carbon este minusculă.
Aplicații și instalare
Izolația din fibră de lemn este disponibilă pentru aproape orice aplicație de calitate superioară, în pereti, mansarde, poduri, izolare continuă la exterior. Poate merge și pe partea interioară a pereților sau a acoperișurilor, iar unele tipuri pot fi tencuite direct.
Plăcile de fibră sunt de obicei instalate peste învelișul structural, dar sunt suficient de rigide pentru a acoperi stalpi sau căpriori. Datorită rezistenței ridicate la compresiune, acestea sunt mai ușor de instalat la exterior, folosind șipci și șuruburi lungi, decât vata minerală sau chiar cea mai rigidă spumă, deoarece nu se comprimă semnificativ. Placa rigidă poate fi instalată pe interiorul sau exteriorul clădirilor din zidărie, deși nu ar trebui să fie utilizată pentru izolația interioară sau exterioară a peretelui subsolului, cu excepția cazului în care există și un strat de izolație impermeabil pentru a asigura controlul punctului de rouă.