Prea batran pentru a conduce? Imbatranirea si soferii in varsta

Nu este o decizie usoara pentru nici un sofer profesionist sa pune cheile in cui si sa renunte la sofat, iar motivele pentru acesta decizie pot fi determinate de multe ori de inaintarea in varsta, diferite boli sau traume, dar atunci cand soferul devine un pericol in trafic cea mai inteleapta decizie este de a renunta la conducerea autoturismului. Renuntarea la conducerea vehiculului inseamna si renuntarea la o metoda de independenta, deoarece transportul in comun poate fi o masura de miscare dar nu independenta iar uneori responsabilitatea poate cadea pe un membru al familiei care trebuie sa devina sofer pentru persoana respectiva.
Legat de soferii in varsta, sunt cateva intrebari care sunt absolut esentiale: Soferii in varsta ii pun pe alti participanti la trafic in risc?, La ce varsta devii prea batran pentru a conduce?, Medicamentele si tratamentele pe care le urmezi iti afecteaza capacitatea de a conduce? Sunt persoane care pot conduce in siguranta chiar si la varsta de 90 de ani, altii pot dezvolta boli psihice la 60 de ani care nu le mai pot oferi aceasta independenta.
Cand ai ajuns sa fii prea batran pentru a conduce? ( h2 – heading 2 )
In legislatia rutiera din Romania nu exista o lege care obliga o persoana sa renunte la carnetul de conducere daca atinge o anumita varsta. Totusi, simtul auditiv si de vedere trebuie sa functioneze corespunzator, reactiile organismului si aprecierile de distanta trebuie sa functioneze corespunzator. Odata cu inaintarea in varsta pot aparea probleme de mobilitate, precum artrita, bratele, picioarele, gatul devin rigide, pot aparea probleme de memorie, semnele de circulatie nu mai sunt recunoscute, pot aparea boli cronice sau pot fi administrate medicamente care provoca o vedere neclara sau stari de somnolenta. Cand unul sau mai multe dintre aceste simptome isi fac prezenta, condusul trebuie lasat in urma. Inca, de cand incepem scoala de soferi si ne initiem in arta condusului, instructorul ne invata in mod direct si indirect cat de importante sunt reactiile corpului uman iar siguranta in trafic este direct proportionala cu stare de sanatate a soferelui.
Totusi, renuntarea la carnetul de soferi nu trebuie sa aiba neaparat loc daca spre exemplu problemele de vedere pot fi corectate prin oglinzi speciale sau prin purtarea ochelari de distanta in momentul conducerii vehiculului, pot fi impuse anumite ore de condus, spre exemplu doar pe timpul zilei si in perioadele cand traficul este mai usor, se poate renunta definitiv la obiceiurile care pot duce la accidente rutiere, precum consumul moderat de alcool sau vorbitul la telefon. In general, practiciile care duc la un sofat defensiv trebuie sa fie implementate pentru un sofer in varsta. Multe persoane cu varste inaintate care sunt soferi profesionisti se autoeduca pentru a fi mai in siguranta in spatele vehicului si pentru a nu pune in pericol viata altor participanti la trafic. Acest lucru poate fi mentinut prin controale frecvente auditive si oftalmologice, printr-o odihna suficienta si prin urmarea unor tratamente medicamentoase care nu perturbeaza starea soferului la volan dar care in acelasi timp ii mentin functiile organismului si puterea de concentrare la un nivel optim.