Hartia, ambalejele de carton, ziarele, documentele de birou sau corespondenta, toate acestea sunt folosite de fiecare dintre noi. Milioane de tone de deseuri de acest tip sunt debarasate anual si au un impact negativ asupra naturii. Hartia consumata anual reprezinta circa 6 copaci taiati pe cap de locuitor. Un mod sustenabil prin care putem sa ne asiguram ca debarasam corespunzator hartie este prin contactarea unei companii de inchiriere container moloz. Firmele specializate se ocupa cu colectarea separata a hartiei, lucru care permite reciclarea integrala a deseurilor.
Ce este hartia reciclata?
Hartia reciclata este realizata din 50% fibre de celuloza regasite in deseuri. Folosind tehnologia actuala, aceasta poate trece prin procesul de reutilizare de aproximativ 6 ori intrucat cu fiecare prelucrare, fibra de celuloza, isi pierde proprietatile. In plus, optarea catre varianta hartiei reciclabile se justifica economic. Desi costurile sunt mai ridicate la achizitionare, trebuie sa aveti in vedere faptul ca hartia reciclabila constituie o economie al serviciului de inchiriere container moloz, intrucat nu vor mai exista costuri de depozitare la gropile de gunoi sau de incinerare a deseurilor.
Ce materiale pot fi reutilizate?
Este important de retinut ca, spre deosebire de anumite metariale, hartia nu poate fi reutilizata la nesfarsit. De aceea, inainte sa incepi sortarea, asigura-te ca ai parcurs lista urmatoare cu produse care pot fi reutilizate: carton cu multistraturi, ambalaje alimentare, cutii de lapte, cutii de suc, carton ondulat, ziare, reviste, carti, hartie de birou, pungi de hartie, cutii de oua.
In alta ordine de idei, unele produse de hartie sau carton nu pot fi reciclate. In aceasta categorie intra paharele de cafea, ambalajele pentru produse congelate si cele cu urme de grasimi, plicurile captusite, tapetul, hartia foto sau cea plastifiata.
Totusi, care este procesul reciclarii? Primul pas este colectarea din centrele speciale, unde deja materialele au fost sortate. Apoi urmeaza un proces de sortare mult mai amanuntit. Desi in centrele de colectare deja s-a realizat o pre-sortare, specialistii vor separa elementele in functie de culoare sau alte particularitati. Acest lucru face posibila purificarea hartiei in functie de alti factori importanti.
Pasul 3 consta in separarea individuala a fibrelor de hartie, aceasta fiind trecuta prin apa, eliminand toate elementele nedorite. Urmand ultimul pas, care presupune uscarea si infasurarea finala a hartiei. Toti acesti pasi fac posibila fabricarea unei hartii care poate fi imprimata, remodelata si redistribuita in magazine.