Ce ulei poti alege pentru sanatatea ta?

Uleiurile sunt produse indispensabile din bucataria noastra. Dar, pe post de asezonare sau la prepararea diferitelor tipuri de mancare, oare stii care sunt cele mai bune varietati ? Iata un mic ghid care te va ajuta sa alegi altfel, nu doar dupa gust.

De rapita, de masline, de nuci, de in sau de avocado… alegerea nu lipseste atunci cand vine vorba despre cele mai bune si mai sanatoase tipuri de uleiuri. Si pe langa efectele lor pentru papilele noastre, calitatile lor nutritionale sunt extrem de importante. Dar pentru a le pastra intacte, este foarte important sa stii cum sa le gatesti.

Uleiul de masline este foarte interesant deoarece este foarte bogat in acizi grasi mono-nesaturati si datorita rolului acestora pe care il au pentru a ne proteja de bolile cardiovasculare.

Uleiul de nuci sau uleiul de rapita este si el la fel de interesant deoarece contine si ele omega 3 care au si ele o dimensiune protectoare. Pe langa faptul ca sunt foarte atragatoare din punct de vedere nutritiv, aceste uleiuri sunt si cele mai bune la nivel calitate –pret. Si chiar daca cele de canepa, de in sau de aluna sunt la fel de benefice, acestea nu sunt atat de accesibile. Singura diferenta- gustul.

Uleiul de masline se poate folosi la o temperatura ridicata. Ar trebui pentru prajeli sa mai alegi cele precum de arahide sau de floarea- soarelui, dar acestea nu au calitati nutritionale. Dar sunt perfecte pentru a asezona tot felul de preparate. Deci mai degraba, decat sa alegi un sos industrial sau unt pentru paste, poti alege uleiul de masline sau cel de nuci,care merge foarte bine si cu feculentii. In vinegrete se recomanda sa se foloseasca mai multe tipuri de uleiuri in sinergie pentru a asocia mai multe beneficii nutritionale.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.