Alzheimer: ce este „testul celor 5 cuvinte” si poate identifica cu adevarat boala?

Dezvoltat de neurologul Bruno Dubois, „testul celor 5 cuvinte” este unul dintre numeroasele teste utilizate pentru depistarea bolii Alzheimer. Profesorul Marc Verny, neurolog si geriatru, director medical al departamentului medico-universitar DEMIURGE de la spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris, explica.

Boala Alzheimer este o patologie neuro-evolutiva care determina un declin progresiv al capacitatilor cognitive.

Boala Alzheimer: ce este?

Boala Alzheimer este cauzata de o degenerare lenta a neuronilor care afecteaza treptat functiile cognitive ale bolnavilor – memorie, limbaj, rationament, invatare, luare de decizii, perceptie, atentie etc. – pana cand acestia isi pierd independenta. – culminand cu o pierdere a autonomiei. Doua proteine majore sunt implicate in aceasta boala: peptida beta amiloida – prezenta in mod natural in creier, care se acumuleaza in mod anormal si formeaza placi ca urmare a modificarilor structurale – si proteina tau”, explica profesorul Marc Verny. Boala evolueaza foarte lent si progresiv: se estimeaza ca intre momentul in care apar primele modificari ale acestor proteine si momentul in care apar primele semne clinice ale bolii (stadiul de plangeri subiective) pot trece in jur de cincisprezece ani.”

Care sunt simptomele bolii?

Boala Alzheimer se manifesta in principal prin semne precum :

probleme de memorie care afecteaza viata de zi cu zi ;

dezorientarea in spatiu si timp;

schimbari de dispozitie;

dificultati de exprimare orala: dificultati in gasirea cuvantului potrivit sau in a numi lucrurile pe nume gresit.

Dificultati in indeplinirea sarcinilor familiare.

Vezi si:  7 semne care arata un consum ridicat de zahar

Cum se diagnosticheaza?

Diagnosticul bolii Alzheimer se bazeaza pe o examinare clinica, teste neuropsihologice si scanari RMN sau CT. Depistarea si tratamentul precoce reprezinta in prezent cea mai buna modalitate de a incetini evolutia bolii. Desi tratamentele disponibile nu pot inversa simptomele care s-au instalat deja, acestea pot, in combinatie cu terapiile nemedicamentoase, sa limiteze efectele suparatoare ale bolii.

Exista trei faze in evolutia bolii:

asa-numita faza a plangerilor subiective, cand pacientul are impresia ca anumite lucruri nu mai functioneaza ca inainte, dar testele neuropsihologice aprofundate nu releva nicio schimbare semnificativa ;

faza problemelor neurocognitive minore, cand apar modificari ale testelor, fara niciun impact asupra vietii de zi cu zi;

faza tulburarilor neurocognitive majore, in care modificarile testelor sunt insotite de un impact asupra vietii cotidiene. De exemplu: dificultati in completarea documentelor administrative, in deplasarea, in utilizarea transportului in comun etc.

Astazi, suntem capabili sa diagnosticam boala Alzheimer in stadiul de tulburari cognitive minore”, explica specialistul. De aici si importanta consultarii unui medic de indata ce apare orice fel de afectiune”.

Care sunt instrumentele de diagnosticare?

Testele de identificare – inclusiv testul celor 5 cuvinte – ajuta la stabilirea diagnosticului. Acestea sunt urmate, daca este necesar, de o evaluare neuropsihologica in cazul in care sunt detectate anomalii.

Exista mai multe teste de identificare”, explica Pr Verny. De exemplu, MMSE (Mini Mental State Examination) dureaza intre 10 si 15 minute si poate explora mai multe functii cognitive in acelasi timp. MoCA (Montreal Cognitive Assessement) este, de asemenea, un test de screening rapid (15-20 de minute) pentru depistarea tulburarilor cognitive usoare. In ceea ce priveste testul de 5 cuvinte, acesta se concentreaza in mod specific pe explorarea memoriei, in special a memoriei episodice.”

Vezi si:  Cum iti poate afecta stresul sanatatea

Ce este „testul celor 5 cuvinte”?

Testul Dubois de 5 cuvinte, cu referire la neurologul Bruno Dubois care l-a dezvoltat, se bazeaza pe cinci cuvinte. „Vom incerca sa reproducem in mod artificial mai multe faze ale memoriei: prima faza ne permite sa controlam codificarea informatiilor care trebuie retinute, iar a doua sa studiem memorarea propriu-zisa prin reamintire intarziata”, explica specialistul.

Apoi foaia este intoarsa si copilul este intrebat din nou despre cuvintele pe care tocmai le-a citit, pentru a se asigura ca a codificat corect informatiile. Daca are dificultati in a-si aminti un cuvant, i se poate da un indiciu. „De exemplu: era o piesa de imbracaminte. Aceasta se numeste reamintire imediata. Dupa cateva minute de discutii si alte teste, ne intoarcem la lista. Daca pacientul are dificultati in a-si aminti cuvintele, ii dam din nou indicii. De exemplu: Amintiti-va, era o floare. Ah, da, mimoza! Aceasta se numeste reamintire intarziata. Aceasta asigura faptul ca circuitul de invatare functioneaza”. Pe de alta parte, atunci cand pacientul nu reuseste sa isi aminteasca cuvintele in ciuda facilitarii semantice, se recomanda teste aprofundate – in special o evaluare neuropsihologica. „Acest profil de afectare a memoriei (probleme de reamintire neafectate de facilitare) este ceea ce vedem in boala Alzheimer”, conchide neurologul.

Sursa: https://www.femmeactuelle.fr/sante/sante-pratique/alzheimer-quest-ce-que-le-test-des-5-mots-et-permet-il-vraiment-de-reperer-la-maladie-2170229

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *