Studii recente au dezvaluit cifre ingrijoratoare, in prezent doua din zece cupluri sufera de probleme mai grave sau mai putin grave de infertilitate. Pentru a intelege infertilitatea trebuie mai intai sa se inteleaga ca acest diagnostic se pune doar dupa incercari frecvente de contact sexual neprotejat intre parteneri, care se intind pe o durata de un an, sau mai mult. Unul din cele doua cupluri este afectat de infertilitatea masculina. Cu alte cuvinte ponderea infertilitatii in cuplu este de 50%-50% plus cazurile foarte rare in care ambii parteneri sufera de infertilitate.
Infertilitatea la barbati se poate datora mai multor cauze, toate legate de calitatea spermei sau incapacitatea de a produce sperma. Bolile cronice, accidenteri si chiar un stil de viata nociv (consumul de droguri si de alcool) sunt factori care pot influenta in mod negativ fertilitatea masculina.
Care sunt semnalele de alarma pentru infertilitatea masculina
Atunci cand cuplul nu reuseste sa conceapa cel mai indicat este ca ambii parteneri sa se testeze in vederea diagnosticarii si pentru a fi descoperita sursa problemei. Exista totusi simptome care sugereaza ca problema ar fi de o parte sau de alta si printre acestea se numara:
– probleme cu ejacularea sau mentinerea erectiei.
– durere sau umflaturi dureroase in zona testiculelor.
– o scadere a pilozitatii corporale care poate fi semnul unui dezechilibru hormonal ce poate afecta productia si calitatea spermei.
– ejacularea unor cantitati mici de sperma.
Oricare dintre aceste semnale sunt un motiv destul de intemiat pentru a vizita medicul, in mod special ca ceasul biologic al femeii nu sta pe loc iar cuplurile care ignora astfel de probleme si continua sa incerce sa concepa fara ajutor isi pot risca sansele de a reusi cu ajutorul unor interventii de genul fertilizarii in vitro, mai ales in momentul in care femeia depaseste varsta de 35 si mai apoi 40 de ani.
Cel mai bun tratament, preventia.
Este adevarat ca multe dintre cauzele care provoaca infertilitatea la barbati sunt fie ereditare, fie imposibil de controlat, dar sunt si anumiti factori legati de stilul de viata care pot influenta in aceasi masura. Din acest motiv, atunci cand se decide ca este momentul potrivit, ambii parteneri trebuie sa fie foarte atenti la alegerile legate de stilul de viata pe care le fac. Este important sa se evite alcoolul, noptile nedormite si consumul altor substante ilegale. In cazul barbatilor care sufera de obezitate, aceasta in sine poate fi un factor care influenteaza sansele de reusita, si de multe ori se sugereaza vizita la un nutritionist inainte de a incerca alte metode de tratament.
In vederea procrearii, si pentru a evita problemele de infertilitate trebuie evitate urmatoarele:
– consumul de droguri: aici nu este vorba doar de drogurile halucinogene, steorizii sunt, spre exemplu, una din cauzele principale de infertilitate, in timp ce cocaina sau marijuana afecteaza doar temproar.
-consumul de alcool: reduce productia de testosteron care la randul sau reduce productia de sperma.
-consumul de tutun: studii recente au demonstrat faptul ca barbatii care fumeaza au o productie de spermatozoizi mai mica decat nefumatorii.
-stresul emotional: stresul poate impiedica productia anumitor hormoni necesari pentru producerea de sperma, fiind unul dintre cele mai des intalnite cauze vinovate de infertilitatea masculina.