Care sunt efectele pe termen lung ale diabetului de tip 2 asupra sanatatii?

Exista mai multe tipuri de diabet: de tip 1, de tip 2 si gestational. Diabetul de tip 2, care ne intereseaza aici, este cel mai raspandit, reprezentand 90% din toate cazurile de diabet. Dar care sunt caracteristicile sale? Este periculos pentru sanatatea pe termen lung? Iata o privire mai atenta la cea mai frecventa forma de diabet si care este in crestere la nivel mondial.

Exista doua categorii principale de diabet. Diabetul de tip 1, care rezulta dintr-o lipsa de secretie de insulina de catre pancreas, diabetul de tip 2, care rezulta dintr-o proasta utilizare a insulinei de catre celulele organismului si diabetul gestational, care se dezvolta in timpul sarcinii la anumite femei.

  1. Diabetul de tip 2: ce este?

Diabetul de tip 2 (cunoscut si sub numele de „diabet non-insulino-dependent”) se dezvolta foarte treptat si insidios, pe parcursul mai multor ani. Potrivit enciclopediei Vidal, afecteaza in principal persoanele cu varsta de peste 40 de ani.

Poate exista un factor genetic in diabetul de tip 2, precum si alti factori de mediu. De exemplu, populatiile defavorizate sunt mai predispuse sa dezvolte acest tip de diabet.

Diabetul de tip 2 este strans asociat cu modificari ale stilului de viata, in special cu o dieta excesiv de bogata in grasimi si zahar, cu lipsa de activitate fizica si cu probleme de somn. Acesta este strans legat de supraponderabilitate si obezitate.

  1. Diabetul de tip 2, o epidemie mondiala

Conform unui studiu realizat de INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale), aproximativ 5% din populatie, adica aproximativ 2 milioane de persoane, sufera de diabet de tip 2.

Iar numarul de cazuri noi de diabet de tip 2 diagnosticate in fiecare an creste cu peste 5%. Recent, odata cu cresterea prevalentei obezitatii in tarile occidentale, varsta medie la care se manifesta diabetul de tip 2 a scazut.

Diabetul de tip 2 este considerat a fi o epidemie mondiala. Potrivit estimarilor Federatiei Internationale de Diabet, in 2019, aproximativ 463 de milioane de adulti cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani din intreaga lume erau afectati de aceasta boala, iar aceasta cifra se preconizeaza ca va creste la 700 de milioane pana in 2045.

  1. Care sunt simptomele diabetului de tip 2?

Simptomele diabetului de tip 2 sunt, in general, subtile, noteaza enciclopedia Vidal. Diagnosticul se pune cel mai adesea in timpul unui test de sange.

Semnele complicatiilor asociate cu diabetul de tip 2 includ dificultati de vindecare a ranilor, reducerea sensibilitatii la nivelul picioarelor, probleme de vedere, insuficienta renala si un risc crescut de atac de cord sau de accident vascular cerebral.

Pe masura ce boala avanseaza, pot aparea si alte simptome de complicatie, printre care setea si foamea crescute, urinarea frecventa, oboseala severa, pielea uscata si cu mancarimi, vindecarea mai lenta si vederea incetosata.

In plus, la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, un test de sange releva adesea niveluri ridicate de trigliceride si niveluri mai mici decat cele normale de colesterol HDL („bun”). De asemenea, se observa frecvent o tensiune arteriala ridicata (hipertensiune).

 

Sursa: https://www.femmeactuelle.fr/sante/sante-pratique/quels-sont-les-effets-a-long-terme-du-diabete-de-type-2-sur-la-sante-2162507

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *