Ce impact au retelele sociale asupra sanatatii noastre mentale?

Nu cred ca exista vreun tanar care sa nu se conecteze zi de zi la una din retelele sociale existente in ziua de azi. Insa habar nu au ca aceasta practica, considerata normala pentru multi dintre ei, poate avea o serie de efecte negative, asupra sanatatii mentale in special.

Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Youtube, WhatsApp, Telegram…aparute in urma cu aproximativ 10 ani, retelele sociale au castigat rapid un numar impresionant de adepti. Trebuie sa recunoastem ca retelele sociale sunt deosebit de practice pentru a pastra contctul cu prietenii, cu cei plecati in special, pentru a organiza evenimente sau a impartasi poze din vacanta insa, pe cat de indispensabile par, aceste retele sociale nu au doar avantaje. Utilizarea lor intensa poate deteriora sanatatea mentala. Un studiu recent realizat in Anglia a ajuns la aceasta concluzie ingrijoratoare. Instagram este considerata cea mai nefasta retea sociala dintre toate.

Lipsa somnului, depresie, hartuire. Efectuat pe un numar de 1500 de britanici cu varste cuprinse intre 15-24 de ani, studiul scoate la lumina efectele nefaste ale retelelor sociale. Acesta exacerbeaza anxietatea si agraveaza depresia. Studiul a fost botezat StatusOfMind si condamna in special Instagram. Nu toata lumea reactioneaza in mod pozitiv la pozele ce infatiseaza trupuri perfect sculptate pe plaje paradisiace. 7 tineri din 10 au declarat ca nu se simt bine in pielea lor vazand astfel de poze. Toate retelele sociale au un impact negativ asupra somnului. In plus, cresc riscurile hartuirii online, un fenomen ce afecteaza deja 7 tineri din 10. Specialistii considera ca retelele sociale provoaca o mai mare dependenta decat alcoolul, fumatul sau drogurile.

Din fericire, retelele sociale vin si cu efecte pozitive. Numerosi sunt tinerii care gasesc sprijin in conversatiile cu prietenii cand au o problema. YouTube este singurul cu un impact pozitiv din toate retelele din cadrul studiului.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.