Ce rol are ambreiajul masinii

Ce rol are ambreiajul masinii

Ce rol are ambreiajul masiniiPrima functie a ambreiajului este cea de a transmite fluxul de putere catre cutia de viteze, in timp ce a doua functie este de a cupla, dar si de a decupla motorul de la cutie. Daca nu am avea ambreiajul, nu am putea schimba treptele de viteze si nu am putea cupla in mod progesiv motorul la cutie. In acest caz, masina nu ar putea transmite fluxul de putere la roti, de aceea ambreiajul este o componenta foarte importanta a masinii.

Din ce este alcatuit un astfel de kit de ambreiaj?

In situatia in care aveti o masina Opel si doriti sa schimbati ambreiajul vechi cu un nou kit ambreiaj Opel Insignia, atunci trebuie sa stiti ca un astfel de kit este realizat din mai multe componente. El este destul de costisitor, acesta fiind si motivul pentru care este foarte important sa va invatati cum sa-l folositi. Comenzile nu trebuie bruscate, iar in ceea ce priveste pedala de ambreiaj, aceasta trebuie apasata total, astfel incat sa evitati aparitia problemelor de orice fel.

Chiar si procesul de schimbare al acestui kit este unul destul de complex pentru ca trebuie separata cutia de viteze de motor, operatiunea fiind de durata, dar si destul de complicata.

Cum functioneaza ambreiajul?

Principul sau de functionare este unul destul de simplu si anume atunci cand se apasa pedala de ambreiaj, rulmentul de presiune este cel care apasa pe placa de presiune, eliberandu-se in acest fel discul de ambreiaj. Se permite astfel schimbarea treptelor de viteza. Puterea si miscarea de rotatie sunt transmise de la motor catre cutia de viteze. Placa de presiune apasa in acel moment discul de ambreiaj pe volanta, ea fiind conectata la randul ei la axul principal al motorului.

In momentul in care este apasata pedala de ambreiaj, se realizeaza operatiunea de debraiere si anume ca placa de presiune nu va mai apasa discul de ambreiaj pe volanta, miscarea de rotatie a motorului nemaifiind transmisa la cutie. Ambreiajul este cel care practic permite cuplarea lenta, dar si progresiva a motorului, cutia de viteze fiind si ea protejata de catre ambreiaj, aceasta nefiind afectata de socurile cu care are de-a face zilnic masina.

Ce simptome poate avea un kit de ambreiaj defect sau stricat?

Masina va atentioneaza in momentul in care apar aceste probleme cu kitul de ambreiaj. Totul va sta in atentia voastra si in cunostintele pe care le aveti pentru a va da seama daca masina are sau nu probleme cu ambreiajul. In situatia in care ambreiajul patineaza, cel mai sigur veti simti si un miros puternic de garnitura arsa. In acest fel, va dati seama de faptul ca ambreiajul vostru patineaza. Daca de exemplu turati masina la 3000 de rpm, iar masina continua sa accelereze progresiv, dar lent si turatia ramane aceeasi, atunci aveti cel mai sigur probleme cu ambreiajul.

Chiar si in situatia in care rulmentul de presiune cedeaza, atunci se va produce un zgomot specific, dar si o vibratie la actionarea pedalei de ambreiaj, de aceea se impune o vizita la mecanic pentru ca va rezolva problema respectiva.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.