Ce alimente consumam atunci cand suferim de diabet?

Pentru a trata aceasta boala cronica specialistii ne recomanda sa mizam pe un trio castigator: medicamente (uneori esentiale), acitivitatea fizica zilnica si alimentatia.

Numeroase sunt persoanele de la noi din tara care din pacate sufera de diabet. La care se adauga persoanele care inca nu au habar ca sufera de aceasta maladie. Diabetul de tip 1 este de obicei descoperit la persoanele tinere (copii, adolescent, tinerii adulti) si rezulta din disparitia celulelor beta ale pancreasului ceea ce produce o carenta totala de insulina. Diabetul de tip 2 apare de obicei la persoanele cu varsta de peste 40 de ani. Greutatea ridicata, obezitatea si lipsa de activitate fizica, printre altele, favorizeaza aparitia sa. Care este alimentatia ce trebuie adoptata in ambele tipuri de diabet?

Paine insa nu alba
Faina rafinata din painea alba poate fi comparata cu zaharul atat este ridicat indicele sau glicemic (75). In schimb, cea din painea din secara este mult mai scazut (40) si cel din cereale este moderat (in jur de 55). O felie de paine la fiecare masa este ideal.

Feculenti satiosi
Spune Da cerealelor integrale deoarece acestea afiseaza un IG mai scazut sub aceasta forma. Pastele integrale au astfel un indice glicemic de 50 spre deosebire de 70 pentru pastele clasice. Si deoarece acestea contin si fibre sunt si mai bune. Consuma leguminoase precum linte, mazare, fasole uscata si alti feculenti interesanti care nu urca glicemia.

Legume de toate culorile
Nu uscate, ci proaspete ar fi ideal. Absolut toate au o incarcatura glicemica scazuta. Se pot consuma la fiecare masa, fierte si/sau crude, in supa, sub forma de suc, salata…

Proteine de calitate
Mizeaza in acest caz pe oua, peste, carne de pasare, carne rosie, fiarta sau prajita intr-un strop de ulei de masline sau la aburi sau la gratar. Doza potrivita? 100-150g la fiecare masa.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.