Cele patru fatete ale personalitatii

Care sunt fatetele personalitatii si cum ne determina ele comportamentul si atitudinile? Descopera fatetele personalitatii tale.

Anxietatea, lipsa stimei de sine, pierderea increderii in sine, dependenta de ceilalti sau dependenta emotionala sunt simptome din ce in ce mai prezente, in special in randul adultilor tineri. Aflat la granita dintre viata profesionala, sociala si emotionala, Christian Richomme explica de ce ne este atat de greu sa ne definim si de ce simtim aceasta lipsa de implinire.

Care sunt fatetele personalitatii?

Cand vorbesc despre fatetele personalitatii in prima sedinta, pacientii experimentati returneaza testul de personalitate cu cele patru culori: rosu pentru dominant, galben pentru influent, verde pentru ambitios si albastru pentru constiincios. Desi acest test este foarte util pentru a descoperi aceste calitati manageriale in domeniul profesional, nu acesta este scopul.

Avem patru fatete in noi si vrem sa precizam foarte repede ca nu este vorba de schizofrenie. Patru fatete in noi care trebuie sa fie echilibrate, care trebuie sa fie dezvoltate pentru ca viata noastra sa nu fie nici subreda, nici neadaptata, nici un loc de disconfort sau de neliniste. Cand specialistii vorbesc cu pacientii, acestia isi concentreaza adesea energiile si atractiile asupra uneia, a doua sau chiar a trei fatete. Dar cea de-a patra fateta este absenta si pe deplin resimtita, la orice varsta.

Cele 4 fatete ale personalitatii

Prima fateta este cea profesionala: in dezvoltarea lor, indivizii au o viata profesionala, obiective, competente, cunostinte si un intreg mediu profesional. Aceasta implica munca, cariera, finantele si proiectele, precum si interactiunile profesionale care il hranesc si ii permit individului sa evolueze in acest domeniu.

Vezi si:  Cand salvarea nu mai ajunge

A doua fateta este sociala: individul provine dintr-o familie, cu legaturi afective, poate chiar frati sau surori. Are, de asemenea, prieteni si cunostinte, unde schimburile acestora ii ofera hrana, imbogatire, confort si divertisment. Aceste interactiuni sunt prietenoase sau amoroase, dar lipsite de sexualitate.

A treia fateta este cea sexuala: este vorba despre legatura noastra amoroasa, despre sentimentele noastre cu un partener, despre intimitatea noastra sexuala si despre impartasirea noastra corporala si emotionala.

A patra fateta este ego-ul: propriile noastre dorinte, asteptari, nevoi si dorinte. Este ceea ce ne hraneste, ceea ce ne permite sa ne simtim noi insine, in realizarile noastre, in hobby-urile noastre, in activitatile noastre de agrement si in pacea noastra interioara.

Este important ca aceste patru fatete, sau cel putin trei pentru cei care nu si-au gasit inca partenerul potrivit, sa fie echilibrate, cultivate si dezvoltate. Apoi, trebuie sa lucrezi la descoperirea de sine, la definirea asteptarilor, dorintelor si nevoilor tale si, mai ales, sa inveti sa te iubesti asa cum esti si sa-ti definesti obiectivele in acest domeniu.

Sursa: https://www.psychologue.net/articles/les-4-facettes-de-la-personnalite

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *