Cum ne dam seama cand cineva ne minte?

Ar fi genial sa avem in viata de zi cu zi un detector portabil de minciuni pe care sa il caram peste tot dupa noi, nu-i asa? Sau sa existe o reactie fizica atunci cand cineva ne minte, ceva de genul ca si nasul lui Pinocchio. Si totusi, inca aceste doua optiuni inca nu sunt disponibile.

Dar ne putem baza pe simturi si pe intuitie pentru a ne da seama daca persoana de langa noi ne minte sau nu. Care sunt semnele care te ajuta sa iti dai seama daca o persoana te minte sau nu?

Persoana vorbeste prea mult. Persoanele care mint vorbesc foarte mult si dau foarte multe detalii pe care poate nici nu le ceri. Sau fac orice pentru a-si atinge obiectivele si pentru a parea cat mai convingatoare. Acest lucru poate sa fie insotit de unele fraze excesive. Acestea pot sa fie « iti spun adevaraul » sau « sunt foarte sincer/a ».

Are micro-expresii foarte precise sau particulare. Este vorba despre acele expresii faciale care pot sa fie imperceptibile daca nu suntem atenti. Apar si dispar intr-o secunda. Atunci cand cineva minte, poate ridica sprancenele si sa isi marcheze liniile de pe frunte. Sau sa faca miscari repetitive cu buzele.

Se atinge pe pas si pe gura. Este unul din cele mai frecvent semn intalnit la cei care mint. Este o reactie inconstienta care poate sa insemne « imi ascund gura din cauza minciunilor pe care le spun » sau «  imi ascunde buzele deoarece nu vreau sa fie vazute atunci cand ascunde informatii ».

Se comporta ca un copil. Daca persoana pe care o avem in fata este agitata sau cand ne vorbeste cu un ton mai ridicat decat de obicei, ca si cum ar fi un copil, acest lucru ar trebui sa ne puna si el in alerta.

Reactile sunt ciudate. Daca spune ceva trist, dar daca reactia este exact inversa- zambind sau razand, atunci e clar- minte.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.