Rezumat:
Suntem tentati sa cumparam mai mult in timpul reducerilor, deoarece sunt activate diferite mecanisme cerebrale. Una dintre ele are legatura cu reducerea sentimentului de vinovatie fata de cheltuieli.
Vin reducerile… La fel si afisele luminoase si colorate din vitrine, anunturile de pe retelele de socializare, valvataia de pe strada, oamenii care vin si pleaca cu sacose… De ce suntem o prada atat de usoara in timpul reducerilor?
In acelasi timp, cu atatea informatii, creierul nu poate fi decat sedus in dorinta de a cumpara. Specialistii in marketing si vanzari inteleg foarte bine cum functioneaza mintea.
De ce este mai puternica tentatia de a cumpara in timpul reducerilor?
Atunci cand faceti cumparaturi, este important sa stiti ca, creierul functioneaza in mod compartimentat. In timp ce exista zone sau regiuni – cum ar fi necortexul – care sunt responsabile pentru o gandire mai prudenta si mai logica, exista altele legate de sistemul limbic, care raspund la emotii.
Pe de alta parte, creierul functioneaza, de asemenea, pe baza unor mecanisme de recompensa. Daca este ceva ce ne dorim foarte mult si il obtinem la un pret bun, suntem coplesiti de un sentiment de bunastare, ca si cum am fi realizat ceva aproape incredibil: sa avem un produs la o valoare mai mica decat de obicei.
Influenta contextului
De multe ori ne dorim sa facem cumparaturi pentru ca suntem influentati de ceea ce se intampla in jurul nostru. Vedem o fotografie a unei persoane care poarta un anumit tricou si pare fericita. Accesam un videoclip cu cineva care despacheteaza un anumit produs si ne dorim sa avem aceeasi experienta.
Ceea ce ne determina sa facem achizitia este ideea de a ajunge la alti oameni. Cautam sa reproducem situatia si ne refugiem in acest tip de fericire. La aceasta se adauga si faptul ca dorim sa ne pastram o imagine care sa ne dea un sentiment de apartenenta.
Creierul este activat si de expresii puternice care promit noutati, schimbari, vanzari. Aceste concepte declanseaza anumiti hormoni care produc o senzatie momentana de bunastare.
Orice lucru care sugereaza o schimbare functioneaza ca un stimulent natural. Cui nu i se pare atractiv sa sara in trenul noilor inceputuri?
Sursa: https://amelioretasante.com/pourquoi-ressentons-nous-le-besoin-dacheter-plus-pendant-les-soldes/