Exercitiile pot scadea riscul de fractura al femeilor in varsta

Femeile in varsta care fac exercitii fizice usoare, precum o plimbare zilnica, pot sa-si reduca riscul de a suferi de un sold rupt, sugereaza un studiu.

O serie de studii au legat exercitiile fizice regulate de un risc mai redus de fractura de sold – un potential de leziune fatala pentru adultii in varsta. In fiecare an, peste 300.000 de persoane din Statele Unite, cu varsta de 65 de ani sau mai mari, sunt internate cu sold rupt, conform Centrelor din SUA pentru controlul si prevenirea bolilor. Noul studiu, efectuat asupra a peste 77.000 de femei in varsta din SUA, a aruncat o privire mai profunda asupra tipurilor de exercitii fizice care sunt legate de riscul de fractura de sold si de alte rupturi osoase. Cercetatorii au descoperit ca, in medie, femeile care practicau in mod regulat la orice intensitate miscare – de la mersul pe jos, la munca in curte, la jogging – prezentau un risc mai scazut de fractura de sold peste 14 ani, comparativ cu femeile inactive.

Totul sugereaza ca, chiar si activitatea usoara este suficienta pentru a reduce riscul acestor rani grave, a declarat liderul studiului Michael LaMonte, profesor asociat de cercetare la Universitatea de Stat din New York la Buffalo.
„Am fost fericiti sa vedem o relatie puternica intre mers si riscul de fractura de sold mai scazut”, a spus el. „Odata cu inaintarea in varsta, in mod natural, facem activitate fizica mai putin intensa. Acest lucru sugereaza ca pentru a reduce riscul de fractura de sold, nu trebuie sa faceti nimic fantezist. Poate fi la fel de simplu ca mersul pe jos.”
Concluziile „sustin cu tarie” recomandarile de lunga durata pentru ca oamenii sa incadreze activitatea fizica in rutina lor zilnica, potrivit Dr. Richard Bockman.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.