Gandurile te impiedica sa dormi?

Grijile, nelinistea, reprezinta principalele cauze ale insomniei. Ne conduc intr-o stare de alerta care ne impiedica sa dormim. Iata cateva sfaturi menite sa te ajute sa lupti cu aceasta situatie.

Majoritatea persoanelor au avut, la un moment dat in viata probleme cu somnul. Mai ales cand suntem coplesiti de ganduri si de probleme care genereaza neliniste, anxietate, teama si stres. Din fericire, noi am gasit cateva solutii la aceasta problema.

Programul de somn

Incearca sa mergi la culcare in fiecare seara la aceeasi ora. La o ora decenta bineinteles. O greseala curenta care ne modifica ritmul de odihna este sa ne culcam tarziu si sa ne trezim tarziu in weekend. Apoi, duminica seara te culci la ora obisnuita. Idealul este sa te culci si sa te trezesti devreme.

Scrie-ti gandurile inainte de a merge la culcare

O modalitate eficienta de a alunga gandurile negre este aceea de a le scrie pe o hartie. Fa aceasta ativitate cu cateva minute inainte de a merge la culcare pentru a te odihni mai bine. Poti tine un jurnal in care sa iti expui gandurile si situatiile care te ingrijoreaza. Studiile arata ca aceasta tehnica poate fi eficienta in gestionarea stresului si anxietatii.

Evita folosirea aparatelor electronice inainte de a te culca

Cu o ora-doua inainte de a merge la culcare evita sa te expui la ecranele aparatelor electronice (telefon mobil, computer, tableta). Mai ales daca grijile nu te lasa sa dormi. S-a dovedit faptul ca lumina emisa de aceste dispozitive modifica ritmul biologic si secretia de melatonina, hormnul responsabil de reglarea ciclului somnului.

Daca gandurile nu te lasa sa dormi, ridica-te din pat

Daca in ciuda tuturor eforturilor depuse nu reusesti sub nicio forma sa dormi, ridica-te din pat si fa o alta activitate pana cand vei reusi sa dormi. Evita sa faci lucruri care te activeaza precum o activitate fizica sau sarcini menajere. Rasfoieste o revista, citeste o carte, tricoteaza, mediteaza.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.