Anxietatea sociala si cum sa ii faci fata

Anxietatea sociala este una din cele mai curente situatii a zilelor noastre. Este rezultatul unui stres intens. Cum o putem preveni si trata?

Fiinta umana este o fiinta sociala de la nastere si pana la moarte. Pentru ca o persoana sa isi poata dezvolta toate capacitatile, este necesar ca aceasta din urma sa interactioneze cu persoanele care o inconjoara in orice domeniu. Anxietatea sociala insa impiedica omul sa traiasca din plin, sa aiba o viata normala.

Anxietatea sociala mai poarta numele de fobie sociala. Viata normala a persoanelor care sufera de aceasta anxietate este afectata enorm. Ce este anxietatea sociala si cum poate fi aceasta tratata?

Sa te simti nervos si timid in unele situatii din viata de zi cu zi precum a  tine discurs in fata unui public numeros sau sa ai o intalnire care cere putina interactiune poate fi un adevarat calvar pentru unele persoane. Tulburarile de anxietate sociala incep sa se manifeste inca din copilarie. Daca nu este detectata la timp, creste in adolescenta si este prezenta si la varsta adulta.

Cere ajutor imediat. In prezenta unor simptome precum panica de a vorbi in fata altora, sentimente negative si pesimism, tahicardie, teama ca altii sa isi dea seama de ce se intampla, este esential sa ceri ajutor de specialitate. Parintii care observa un comportament neobisnuit la copiii lor ar trebui sa ceara imediat ajutorul.

Stabileste prioritatile. Cei care sufera de anxietate sociala au tendinta sa nu mai faca activitatile care inainte le faceau placere de teama sa nu fie judecat de ceilalti. In acest caz este important sa iti organzezi timpul si sa ai energie pentru activitatile care iti fac placere, pentru hobby-uri adica.

Evita substantele nocive : uneori, persoanele care sufera de anxietate sociala ajung sa consume droguri sau alcool pentru a scapa de teama de a fi in contact cu altii. Acest lucru nu face decat sa provoace probleme de sanatate si mai grave.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.