Ingrediente din produsele de frumusete de evitat

Am capatat obiceiul de a citi ingredientele produselor alimentare achizitionate insa inca nu am capatat acest obicei cand vine vorba despre produsele cosmetice. Stii exact ce contin produsele cosmetice pe care le folosesti? Iata cateva ingrediente pe care trebuie sa le eviti pe cat posibil.

Formaldehide si eliberatori de formaldehide.  Este vorba despre conservatori antimicrobieni. Formaldehida este un agent alergenic, iritant si cancerigen daca este inhlalat. In unele tari, concentratia de formaldehida nu poate depasi 0,2%. Cu toate acestea, nu exista nicio reglementare in ceea ce priveste eliberatorii de formaldehide. Aceste substante se regasesc in special in genele false, in produsele destinate coafurii si in oja pentru unghii.

BHA si BHT reprezinta antioxidanti chimici care actioneaza asemenea unor conservanti si sunt prezenti in produsele cosmetice. BHA este clasat printre potentialii cancerigeni si a fost deja interzis in Japonia si in Uniunea Europeana care l-a eliminat din parfumuri. BHT se dovedeste a fi un perturbator endocrinian si poate provoca iritatii. Se regaseste adesea in sapunurile lichide, in gelurile de dus, sampoane sau spuma de ras.

Uleiurile minerale si hidrocarburii de sinteza. Produsele pentru buze precum rujurile sau balsamurile nu ar trebui sa contina substante interzise din alimentatie din cauza toxicitatii lor deoarece pot fi ingerate cu deosebita usurinta. Or, uleiurile minerale precum si hidrocarburii de sinteza se regasesc in ceara si in emolienti. Aceste uleiuri contin o serie de compusi care se pot acumula in ganglionii limfatici si in ficat si sa provoace reactii inflamatorii. In plus, sunt cancerigene.

Parabeni. Deoarece pot intra cu usurinta in piele, si parabenii actioneaza asemenea unor perturbatori endocrinieni. Dar, unii dintre ei, cei mai periculosi, sunt din fericire interzisi inca din 2014. Dar, unii chiar daca sunt considerati perturbatori endocrinieni, sunt inca autorizati. Se regasesc in produsele revitalizante, lotiunile pentru corp, deodorante si produsele pentru machiaj, printre altele.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.