Lampioanele zburatoare, mesageri catre cer

Lampioanele zburatoare isi au originea in China Antica si serveau intial ca semnale luminoase pe timp de razboi, insa au reusit sa capteze si sa fascineze prin frumusete si simbolistica si au devenit rapid nelipsite din festivalurile asiatice ce au loc pe timp de noapte.

In Asia, aceste lampioane sunt considerate o punte intre cer si pamant, intre lumea celor vii si taramul de dincolo, motiv pentru care apar adesea in sarbatori dedicate stramosilor sau celor trecuti in lumea spiritelor. Aceasta este si sursa de origine a obiceiului de a lasa mesaje pe lampioanele zburatoare.

Initial, mesajele de pe lampioane erau mesaje catre cei plecati dintre cei vii si aveau in general caracter religios. Acest obicei de a scrie astfel de mesaje se pastreaza si astazi in fastivaluri precum Obon in Japonia sau alte festivaluri tematice din Asia, dedicate spiritelor.

Tipurile de mesaje de pe lampioane

Lampioanele au fost concepute intial sub forma de mesageri si si-au pastrat acest concept de-a lungul secolelor. Astazi, lampioanele zburatoare continua sa poarte diverse mesaje catre inaltul cerului cu ocazia sarbatorilor sau festivalurilor din intreaga lume.

Mesajele cu caracter religios nu mai sunt demult singurele tipuri de mesaje transmise catre inalturi de catre cei care lanseaza lampioane zburatoare. Sub influenta culturii moderne, obiceiul de a transmite mesaje a capatat noi demensiuni:

1. Dorinte – unele dintre cele mai populare tipuri de mesaje scrise pe lampioanele zburatoare din ziua de astazi sunt dorintele. Obiceiul poate fi comparabil cu acela de a-ti pune o dorinta atunci cand este zarita o stea cazatoare. Dorintele pot fi de orice fel, spre exemplu, sub influenta culturii occidentale, lampioanele lansate de Craciun poarta adesea liste de cadouri dorite, dedicate special lui Mos Craciun.

Vezi si:  Cum poti diferentia stresul bun de cel rau?

2. Mesaje de dragoste – un alt obicei foarte popular printre tineri este acela de a lansa lampioane ce sunt in general de culoare rosie sau roz, cu mesaje de dragoste. Se considera ca acest obicei aduce noroc in cuplu sau poate atrage norocul de partea persoanelor care isi cauta jumatatea. Mesajele sunt scrise de obicei sub forma de poeme, dar pot fi si mesaje originale, cu dedicatii speciale pentru cei dragi.

3. Obiective de atins pe viitor – lampioanele zburatoare lansate de anul nou pot purta cu ele planurile pentru anul urmator. Este o modalitate extrem de simbolica de a incepe anul cu ambitie si un plan clar in minte. Obiectivele ce se doresc a fi atinse scrise pe hartia subtire a lampioanelor si luminate atunci cand acestea se aprind par sa capete contur si sa devina reale pe masura ce se ridica spre cer. Aceste obiective sunt planuri pentru viitorul apropiat, ce se aplica in general anului ce urmeaza si se scriu in ultima zi din an. Lansate odata cu aceste lampioane zburatoare, ele sunt purtate pana in noul an si pastreaza marturia ambitiilor care motiveaza inceputul de an.

4. Rugaciuni – obiceiul de a trimite rugaciuni catre cer, purtate de lampioane, nu s-a schimbat de-a lungul secolelor. Aceste rugaciuni pot fi de orice caracter, pot avea legatura cu un examen sau o alegere dificila, cu schimbarea locului de munca sau pot fi rugaciuni pentru sanatate, bunastare materiala ori noroc. Nu sunt neaparat de natura religioasa, lampioanele zburatoare putand fi lansate de catre oricine, indiferent de credinte si convingeri. Ele trebuie privite simplu, drept ceea ce sunt: mesaje catre cer.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.