Ambalaje din carton

Facand un scurt istoric al cartonului putem spune ca acesta a aparut prima data in anul 1856 cand Healey si Allen au obtinut hartia ondulata folosind un procedeu mecanic prin care trecea hartia intre doua valturi canelate , obtinand astfel cartonul ondulat. Prima data acest carton a fost folosit ca si element de intarire a palariilor iar in 1871 , Albert L.Jones a obtinut a brevetat ambalarea sticlelor in ambalaje de carton .

Cartonul ondulat care este folosit si ca ambalaj a aparut in USA in urma punerii in practica a unei idei a lui Oliver Long care a adaugat prin lipire straturi de hartie ondulata peste ondule. In urma brevetarii acestei idei a aparut pe piata si cartonul ondulat dupa care s-a trecut la producerea in serie a acestui tip de ambalaj de carton ,prin ondulare mecanica .

In secolul XX , la inceputul lui , au aparut si masinile prin care era fabricat cartonul ondulat , masini care functionau in regim continuu.

Astfel , dezvoltarea industriei de ambalaje de carton si carton ondulat s-a impus si a luat amploare intai in USA apoi si in Anglia, Franta si Germania.

In Romania, s-a pus in functiune prima capacitate de productie pentru fabricarea cartonului ondulat in 1956 , la Ghimbav iar in deceniile care au urmat acesasta industrie a cunoscut a dezvoltare de luat in seama, apreciabila.

Ambalajele din carton sunt cele mai simple si perfect ecologice , se formeaza rapid si se potrivesc la orice nevoie de ambalare ,oferind rezistenta dar si un inalt grad de protectie al bunurilor sau produselor care se doresc a fi spre exemplu transportate .

In ceea ce priveste fabricarea acestora , se poate spune ca deja la acest moment sunt solutii constructive moderne pe piata , cu costuri reduse de productie si cu posibilitatea de a fi utilizate in cele mai creative moduri.

Ambalajele din carton au multe avantaje de aceea la acest moment peste 50% dintre produse si marfuri se ambaleaza cu ajutorul acestora si deasemenea sunt depozitate , comercializate si transportate cu contributia lor.
Dintre avantajele pe care le au ambalajele , sunt de mentionat :

Protectia oferita produselor datorita capacitatii ridicate in ceea ce priveste preluarea solicitarilor mecanice de structura de carton ;

Sunt cele mai usoare ambalaje , ele cantarind de trei ori mai putin decat cele din lemn ceea ce permite cresterea greutatii nete ale produselor si marfurilor transportate cu acestea si astfel scaderea cheltuielor cu transportul;

Pretul de productie este mic, inferior fata de costul fabricarii altor tipuri de ambalaje . Transportul lor se face de regula in stare pliata , oferind astfel beneficiarului o semnificativa economie de spatiu;

Ambalajele din carton faciliteaza vanzarea marfurilor deoarece cutiile pot sa fie inscriptionate si tiparite cu informatii cu privire la continutul produsului si deasemenea pot fi folosite ca reclama pentru diverse marfuri sau servicii . Sunt folosite ambalajele inclusiv ca suport in prezentarea marfurilor aflate pe rafturi;

Au o durata redusa a proiectarii si fabricarii deoarece proiectarea este facuta asistat de catre calculator si cu ajutorul unor masini automatizate.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.