Cancerul la san

Multe dintre noi stim ce este cancerul de san. Este una dintre cele mai comune boli, cel mai comun tip de cancer. Potrivit studiilor recente, 8% dintre femei diagnosticate cu cancer mamar aveau sub 50 de ani. De aceea este important pentru femeile tinere sa isi cunoasca sanii, sa observe cand ceva nu este in regula.
Cancerul la san este diagnosticat la fiecare 29 de secunde in jurul lumii. Nu trebuie sa te panichezi, majoritatea nodulilor si schimbarile a sanilor nu inseamna neaparat cancer. Vestea buna este ca in ziua de azi cele mai multe femei supravietuiesc cancerului de san. Pentru o prognoza mai buna, tot ce conteaza este sa observam cat mai repede, sa primim tratament bun si constientizarea oamenilor. Daca observi ceva ce te ingrijoreaza nu mai sta pe ganduri, consulta cu un medic.
Lucruri pe care nu le cunoastem despre cancerul de san.
Afecteaza doar femeile in varsta. Desi e mai comun dupa menopauza si femeile de 20, 30 sau 40 de ani pot avea cancer mamar.
Observarea din timp inseamna vindecare garantata. Din pacate nu e adevarat, avem sanse mai mari, dar nu e garantat.
Orice nodul inseamna cancer de san. Nodu;i pot aparea si la schimbarea normala a sanilor. In 9 din 10 cazuri nu este cancer.
Este doar o bolala. Cancerul de san poate fi de mai multe feluri, de exemplu cancerul mamar invaziv sau neinvaziv.
Barbatii nu pot avea cancer de san. Riscul ca un barbat sa aibe cancer la san este aproximativ 1 la 1000.
Cele mai comune semne si simptome ale cancerului mamar:
Orice schimbare de marime sau forma a oricaruia din sani.
Un nod sau umflatura pe san.
Schimbare in textura pielii.
Durere consistenta la subrat sau san.
Piele iritata in jurul sfarcurilor.
Umflatura la subrat sau clavicula.
Un stil de viata sanatos poate reduce riscul de cancer mamar. Adoptarea unei diete sanatoase, limitarea bauturilor alcoolice si fumatului, practicarea fitnessul pot reduce riscul.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.