Cum sa faci un program corect de somn pentru copii?

cum-sa-faci-un-program-corect-de-somn-pentru-copii

cum-sa-faci-un-program-corect-de-somn-pentru-copiiOrganizarea si respectarea unui program este foarte importanta pentru un copil de orice varsta, pentru ca acesta creeaza o disciplina si obiceiuri care il ajuta pe copil sa se dezvolte ca la carte.

Regimul de somn al copilului joaca un rol primordial in dezvoltarea lui psihica si fizica, iar daca acesta este neglijat, copilul ar putea deveni irascibil, agitat, nu ar mai avea o putere de concentrare si ar intarzia in dezvoltare.

De exemplu, copiii care dorm cu 2-3 ore mai putin noaptea, perd 30% din capacitatea de a se concentra in anumite activitati. Iata un exemplu de program de somn pentru elevi:

  • Clasa I-IV: timpul de somn 10,5 ore
  • Clasa V-VII: timpul de somn 10 ore
  • Clasa VIII-IX: timpul de somn 9 ore
  • Clasa X-XII: timpul de somn 8 ore

Elevilor din clasele primare li se recomanda si somnul de zi cu durata de cel mult 2 ore.

Masa unde-si face temele elevul trebuie sa fie bine organizata, pozitionata la lumina de zi, mai exact lumina ar trebui sa vina din stanga mesei. Daca exista o lampa de masa, aceasta nu ar trebui sa ii deranjeze ochii, deci ar fi bine sa alegeti o lampa cu lumina ajustabila.

Scaunul de activitati trebuie ales si el la modul corect, adica trebuie sa corespunda cu inaltimea mesei, iar picioarele copilului sa poata atinge podeaua. Scaunul nu treuie sa aiba o speteaza inalta. Atentie si la agelerea ghiozdanului care nu ar trebui sa depaseasca 700 gr ptr cei mici si 1 kg pentru elevii mai mari.

Regimul alimentar are un rol foarte important pentru un somn bun. Copiilor li se recomanda 4-5 mese pe zi, cu respectarea tuturor normelor alimentare prevazute in regimul de alimentatie. Plimbarile in aer liber nu ar trebui sa lipseasca din programul de zi al copilului, mai ales inainte de somn.

La fel, pentru un somn bun trebuie sa stii ce tip de lenjerie de pat i se potriveste copilului tau. Un asternut in care transpira sau ii aluneca de pe corp, ii va da copilului senzatie de disconfort si de oboseala dimineata.

Lenjeria potrivita pentru copii este cea din bumbac finet – cea care lasa corpul sa repire si sa ii ofere un somn odihnitor.

Gasesti o varietate de seturi de lenjerii de pat pentru copii pe lenjerii-calitate.ro

Salteaua trebuie sa fie ortopedica (puteti alege ce umplutura doriti). Satelele noi nu sunt intotdeauna o alegere buna pentru un adolescent, ori pana la 18 ani coloana vertebrala este in plina formare, iar copilul trebuie sa aiba o saltea cu un raport moliciune/duritate potrivit.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.