Care este diferenta dintre „Parfum”, „Eau de Toilette” si „Cologne”?

parfumuri-brasty

parfumuri-brastyEsenta de baza a parfumului, nu ar fi atragatoare prin ea insasi, iar in unele cazuri ar fi chiar neplacuta. Este mult prea concentrat, deci trebuie diluat iar acest lucru se face prin adaugarea de alcool si apa. Parfumurile vin in mai multe forme si au nume diferite, dar in general, principalele 4 categorii de parfumuri sunt:

Parfum. Parfumul pe care il vezi in magazine nu este esenta pura a parfumului, aceasta a fost diluata. Totusi, acesta este cel mai concentrat dintre toate optiunile de parfumare si este cel mai scump, tocmai din acest motiv. Pentru ca este foarte concentrat, de obicei contine intre 15-40% extract de parfum pur. Are o consistenta mai groasa si tinde sa fie vandut la sticle cu dop, si nu cele tip spray. Este prea puternic pentru a fi pus in pulverizator, si prea scump. O lista de parfumuri puteti gasi pe brasty.ro

Procesul de extragere a parfumului pur nu este tocmai un indicator al calitatii parfumului, asa cum am mentionat, exista multe uleiuri esentiale pe care nu vrei sa le mirosi, decat in doze foarte mici. Aici se face diferenta cand vine vorba de pret, pentru ca o singura picatura in plus, poate schimba dramatic pretul parfumului.

Eau de Parfum / Parfum. Foloseste aceeasi esenta de parfum, dar in cantitate mai mica la care se adauga mai multa apa si alcool. Asta inseamna ca mirosul este putin mai usor si de obicei nu dureaza atat de mult, dar tocmai pentru ca este mai usor, este prefera de anumite persoane. Bineinteles ca este mai ieftin, in comparatie cu un parfum normal, iar cantitate de parfum pur se va regasi in proportie de 10-20%. Acest parfum se poate vinde in spray-uri si sticle obisnuite.

Eau de toaleta. Acest parfum este mult mai usor iar vanzarea lui se face de obicei in sticle cu pulverizator. Pentru ca este mai usor, este mai usor de pulverizat, iar continutul ridicat de alcool inseamna ca nu va persista foarte mult. In general aceasta versiune de parfum este recomandata pentru folosirea zilnica, deoarece este mai putin intensa. Eau de toaleta contine intre 4 si 15% de parfum pur.

Cologne. Colonul este o abreviere la „Eau de Cologne” si este un cuvant francez pentru orasul „Köln”, orasul in care a fost facut un miros special. Exista amestecuri speciale de parfumuri care se incadreaza in aceasta categorie, iar acestea sunt foarte usoare, proaspete si fructuoase, si contin uleiuri esentiale precum: lamaie, bergamota sau portocala. Printre alte uleiuri esentiale care se regasesc in acest tip de parfum se numara si lavanda sau rozmarinul. Cantitatea de parfum pur din Cologne se incadreaza intre 2-5%.

In concluzie, pentru a alege un parfum bun, trebuie intai sa le testam, ca sa aflam exact ce anume ni se potriveste, pentru ca daca suntem foarte sensibili si nu putem face fata unui parfum, cu siguranta avem optiuni mult mai usoare si accesibile ca si pret.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.