Care tip de lapte este cel mai ecologic?

Lapte de migdale, lapte de ovaz, de orez sau de soia… substitutele laptelui de vaca nu lipsesc si sunt din ce in ce mai populare. Vanzarile in ceea ce le priveste chiar au explodat datorita rezolutiilor alimentare din ce in ce mai sanatoase ale consumatorilor care vor sa privilegieze alimentele care respecta mediul, planeta sau animalele.

Dar care sunt cele mai bune alegeri? Vei afla in cele ce urmeaza.

Laptele de soia. Se spune ca daca vei bea lapte de soia, vei distruge padurea tropicala, dar oare este adevarat? In orice caz, culturile de soia sunt principalul motiv pentru accelerarea despaduririi padurilor amazoniene. Dar bilantul sau ecologic fata de laptele de vaca este mai degraba pozitiv.

Laptele de migdale este cea mai savuroasa alternativa la laptele de vaca, dar nu prezinta un echilibru prea bun pentru mediu. Cele mai mari zone de cultura pentru migdale sunt in California, acolo unde apa este deja rara, se foloseste enorm de multa apa pentru un kilogram de migdale. In plus de mai spune ca migdalele sunt responsabile de mortalitatea mondiala a albinelor.

Laptele de orez. Orezul este cultivat umed si elibereaza metan. Iar cand este cultivat uscat oxidul nitric este eliberat in aer. Cele doua gaze cu efect de sera sunt mult mai nocive decat CO2. Deci bilantul sau ecologic este mai degraba negativ.

Laptele de ovaz. Bilantul sau climatic este unul foarte pozitiv iar cei mai buni specialisti barrista il folosesc mai ales pentru capuccino. In marea lor majoritate, producatorii au culturi locale de ovaz, deci un bilant pozitiv si in acest caz. Dar atunci cand vine vorba despre valoarea sa nutritionala nu poate concura cu cel de vaca si este imbogatit cu apa, calciu, vitamine sau zahar. In orice caz, are cel mai pozitiv bilant ecologic.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.