Cum este țigara electronica pana la urma? Sănătoasă sau nesanatoasa?

61863283_361237644524638_5103796305981865984_n

61863283_361237644524638_5103796305981865984_nDespre tigara electronica s-au spus multe in ultimii 15 ani. Multi o considera cea mai buna solutie pentru a renunta la fumat, in timp ce altii ii gasesc tot felul de dezavantaje. Adevarul este ca, daca ar fi sa alegi intre a vapa sau a nu vapa si a nu fuma, renuntarea definitiva la viciu este de preferat.

Daca este sa alegi intre a fuma si a folosi un vaporizator pentru tutun, lucrurile par sa fie de fiecare data in favoarea tigarii electronice.

Din ce in ce mai multe studii medicale arata ca tigara electronica este cu 95% mai putin daunatoare decat tutunul iar acest lucru este cat se poate de convingator, in conditiile in care caracteristicile sale sunt urmatoarele:

  • Imita aproape la perfectie obiceiul de a fuma;
  • Poate oferi gust de tutun;
  • Contine nicotina, alimentand dependenta;
  • Este mai ieftina decat tigara normala;
  • Vine la pachet cu o multime de avantaje, cum ar fi diversitatea mare de arome sau lipsa mirosului din maini, haine, etc.

Cine spune ca tigara electronica este mai putin daunatoare decat cea cu tutun?

Sunt mai multe institutii medicale si organizatii, insa cel mai convingator este Ministerul Sanatatii din Marea Britanie, care a facut recent un studiu in acest sens.

Toate aceste studii accentueaza faptul ca tigarile electronice nu sunt complet lipsite de riscuri, insa sunt considerabil mai putin daunatoare, in conditiile in care cele mai multe dintre substantele care cauzeaza bolile fumatorilor sunt complet absente din substanta inhalata prin vapare.

Cum se fumeaza o tigara electronica?

Daca esti fumator, este posibil sa fii convins sa incerci tigara electronica, insa este farte probabil sa nu stii sa o folosesti. Vapatul este putin diferit de fumat, principalul motiv fiind faptul ca fumul nu este produs al combustiei, ci doar al incalzirii lichidului. De fapt, nici nu este vorba despre fum, ci doar despre un abur aromat.

Vezi si:  Ce nu trebuie sa faci atunci cand te vaccinezi impotriva Covid-19

Vapatul corespunzator implica o serie de reguli, in asa fel incat sa te bucuri de toate avantajele lui si sa nu mai revii la tigara clasica:

  • Achizitioneaza tigara corecta. Exista o multime de tipuri de tigari electronice, care mai de care mai interesante. Pare tentant sa alegi o tigara care seamana cu o tigara normala, insa nu este cea mai buna decizie pe care o poti lua. Daca vrei sa egalezi experienta fumatului este bine sa mizezi pe tigarile de tip pen style sau mod. Daca esti incepator, este bine sa eviti dripperele sau atomizoarele sub-ohm.
  • Dozeaza corect nicotina. Multi dintre cei care renunta la vapat, intorcandu-se la tigara clasica, o fac pentru ca nu isi dozeaza corect nivelul de nicotina. Este tentant sa reduc la minimum acest nivel, insa nu este chiar o idee buna. Daca esti fumator, un dozaj cat mai mare, apropiat de cel al unei tigari clasice este cel normal, deoarece iti va satisface viciul. Pentru asta iti trebuie un lichid pentru tigari electronice corespunzator sau un consultant care sa te indrume spre cea mai buna alegere.
  • Inhaleaza incet si prelung. Un fumator foloseste tigara normala tragand fumuri scurte si puternice. Nu este modul in care trebuie sa si vapezi. Daca vrei sa te bucuri de toate avantajele tigarii electronice este bine sa inhalezi cat mai incet si prelung. Vaporii vor fi mai densi iar satisfactia va fi mai mare.
  • Acorda timp vapatului. Indiferent cat de bine vapezi, nu te vei putea obisnui imediat cu noua senzatie. Acorda timp si retine ca la inceput vei simti nevoia sa si fumezi. Poti, pentru inceput, sa vapezi si sa fumezi in paralel. Cu timpul vei descoperi ca nu ti-ai mai aprins o tigara de foarte multa vreme si nu vei mai avea nevoie vreodata de tutun.
Vezi si:  Alege corect - implant dentar sau punte dentara!

Tigara electronica nu aduce avantaje doar in ceea ce priveste sanatatea, ci si o multime de avantaje aditionale. Spre exemplu, este permisa in mult mai multe locuri decat tigara clasica, in conditiile in care nu genereaza fumat pasiv. Chiar daca nu este 100% sanatoasa, cel putin nu ii imbolnaveste pe cei din jur, asa cum face tigara din tutun.

Nu in ultimul rand, atunci cand alegi sa vapezi in loc de a fuma renunti la o multime de proleme cum ar fi mirosul neplacut din maini sau din haine. Mirosul de fumator este respingator chiar si pentru fumatori. In schimb, tigara electronica poate sa genereze un miros destul de placut, care nu va indeparta pe nimeni.
Daca se ia in calcul si faptul ca tigara electronica tinde sa fie mai ieftina pe termen lung decat tigara normala, totul este cat se poate de convingator. Pana la urma, un fumator cheltuieste aproximativ 600 de lei lunar pentru a-si alimenta viciul, in timp ce un vaper rar depaseste 300 de lei.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.