Cum ne afecteaza Covid-19 corpul

Covid-19 provoaca febra, tuse si congestie nazala. Daca infectia se complica, poate provoca insuficienta respiratorie si chiar moartea. Cele mai afectate grupuri sunt persoanele in varsta si persoanele al caror sistem imunitar este slabit.

Covid-19 reprezinta o familiei de virusi diferiti care pot provoca diferite simptome. Mai precis, Covid-19 este un virus de origine animala care s-a format prin intermediul mutatiei unui virus. A fost detectat pentru prima data in Wuhan, un oras chinezesc, in decembrie anul trecut.

Care sunt efectele Covid-19 asupra organismului?

Covid-19 este un virus ce provoaca numeroase afectiuni. Majoritatea persoanelor infectate – in jur de 80%- prezinta doar simptome benigne. Acestea apar progresiv si nu provoaca in general complicatii. Aceste simptome sunt :

  • febra (38 de grade) ;
  • durere de gat ;
  • tuse ;
  • congestie nazala ;
  • oboseala si dureri musculare generalizate ;

Cu toate acestea, persoanele in varsta si cele cu un sistem inumitar slabit pot evolua spre o stare mai grava. La unele persoane pot aparea dificultati respiratorii si o insuficienta respiratorie. Populatia cu un grad ridicat de risc adica diabeticii, persoale care au tensiune si persoanele care au probleme cardiace trebuie sa aiba mare grija. Simptomele apar, in medie, la cinci zile dupa infectare. Cu toate acestea, perioada de incubare este de 14 zile.

Covid-19 se transmite in general prin picaturile de saliva, pe care le expulzam atunci cand tusim sau stranutam. Se spune ca virusul se propaga de la persoana la persoana, mai ales in locurile mai frecventate. Virusul se propaga la o distanta de 1-2 metri de aceea aceasta este distanta de securitate pe care trebuie sa o mentinem fata de altii. Cu toate acestea, se pare ca nu este singura formula de transmitere. Conform oamenilor de stiinta, aceste picaturi de saliva pot in egala masura contamina obiecte sau suprafete.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.