Cum sa cosim iarba. Ghid pentru gradinari

cum-sa-cosim-iarba-ghid-pentru-gradinari

cum-sa-cosim-iarba-ghid-pentru-gradinariDe regula, pentru cositul ierbii se folosesc motocoasele pe benzina care au un motor cu combustie interna si motocoasele electrice, care sunt echipate cu un motor electric.

Cum functioneaza motocoasa pe benzina?

Motocoasa pe benzina poate fi echipata cu un motor in doi timpi sau patru timpi, cu combustie interna. Diferenta dintre aceste doua motoare consta in faptul ca motorul in doi timpi functioneaza in baza unui amestec de benzina si ulei de motor care trebuie pregatit in avans, in timp ce intr-un motor cu combustie interna in patru timpi, benzina si uleiul se toarna in containere separate, ceea ce este, indubitabil, un avantaj.

Motorul in patru timpi este mai sensibil la pozitia fata de sol: daca rotiti motorul motocoasei in jos, acesta poate sa iasa din functiune din cauza lipsei de ulei. Insa motocoasa cu motorul in doi timpi functioneaza excelent in orice pozitie.

Avantajul motocoasei in patru timpi consta in faptul ca motorul acesteia nu este atat de zgomotos si e mai putin incarcat cu vibratii.

Puterea motocoaselor se situeaza in limitele de 0,6 KW (0,82-4,76 CP).

Motorul cu combustie interna (ICE) este aproape intotdeauna amplasat in partea superioara a motocoaselor, desi exista modele cu un design de tip rucsac, adica motorul poate fi purtat pe umeri ca un rucsac. Este clar ca o astfel de optiune este tipica pentru motocoasele profesionale, cu putere mare. Pentru modelele motocoaselor de uz casnic, motorul va fi pozitionat in partea de sus.

Avantaje motocoasa benzina:

  • Autonomie
  • Lucru continuu neintrerupt
  • Aplicatia „Toate conditiile meteo”
  • Puterea mare a motorului.

Dezavantaje motocoasa benzina:

  • Zgomot si vibratii semnificative
  • Greutatea suficient de mare
  • Necesitatea unei intretineri frecvente
  • Proces de operare mai complex

Cum functioneaza motocoasa electrica?

Motocoasele electrice sunt echipate cu motoare electrice care functioneaza fiind conectate si la sursa electrica de uz casnic. Recent, au aparut modele echipate cu o baterie incorporata. Este adevarat ca motocoasele cu acumulator, de regula, au motoarele cu o putere nu prea mare, iar durata de lucru autonom este scurta: de la 30 de minute la o ora.
Datorita acestor caracteristici, motocoasele electrice au un domeniu limitat de aplicare. Pentru motorul motocoaselor electrice exista pericolul de electrocutare de la firul deteriorat si incapacitatea de a lucra pe timp de ploaie ii reduce gradul de folosinta. Insa astfel de motocoase electrice nu sunt galagioase, sunt mai ecologice si mai ieftine decat cele pe benzina.

Motocoasele pe benzina sunt mobile, nu depind de nici un fel de priza, dar fac mare galagie in timpul cositului. Unele modele de motocoase sunt echipate cu un sistem de antrenare a rotilor, ceea ce usureaza utilizarea lor. Cu o asemenea autonomie , motocoasa de benzina pentru cosit iarba va putea cosi un teren suficient de mare.

Depozitare

In fiecare iarna, motocoasele se afla la depozit pe o perioada de cel putin 3 luni. Pentru a mentine motocoasele electrice intr-o stare buna, trebuie sa le curatati minutios de resturile de iarba si de praf, iar colectorul de iarba trebuie sa fie bine scuturat (pentru motocoasele cu roti). Motocoasele se pastreaza intr-un loc uscat si cald.

La motocoasele de benzina trebuie sa evacuati combustibilul si lubrifiantii din rezervor, sa curatati murdaria si praful, resturile de iarba din colectorul de iarba si sa lubrifiati toate piesele care necesita acest lucru. Conditiile de depozitare includ aerul uscat si cald in interior.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.