Femeia gravida si miturile in sarcina

Pana in urma cu cativa ani crredeam ca doar la romani gasim multe mituri care nu prea au legatura cu realitatea, dar dupa cateva calatorii prin cateva tari, mi-am dat seama ca noi stam mult mai bine decat altii din punct de vedere al miturilor.

De curand am discutat cu o femeie gravida si am constatat ca se bazeaza pe multe mituri si superstitii, de exemplu zice ca unele semne ar indica ce sex va avea copilul, altele despre cum va naste, ca nu trebuie sa fac miscare in sarcina si multe altele.

De exemplu spunea ca in timpul sarcinii nu trebuie sa stea prea aproape de calculator sau televizor pentru ca radiatiile emise de acestea i-ar putea face rau bebelusului, dar asta este un motiv fals pentru ca aceasta aparatura care din punctul meu de vedere este extrem de necesara nu emite mult mai multe radiatii decat altele, de exemplu cablurile de curent din pereti emit destul de multa energie electromagnetica, si daca ne-am face griji pentru orice credem noi ca ar afecta sarcina, nu prea am mai putea sa mai traim.

Si apoi nu exista nici o dovada stintifica folosirea computerului este periculoasa pentru sarcina, la fel cu televizoarele, in cazul telefoanelor mobila exista totusi aceasta posibilitate pentru ca energia este mai mare si mult mai apropiata de corp. Exista insa dovezi ca microundele pot reprezenta un risc, dar numai modelele mai vechi si daca se produc scurgeri.

Alta aberatie pe care am auzit-o la diverse mamici sau gravide este ca forma burtii in sarcina, este un semn clar care spune daca gravida va naste baiat sau fata.

De fapt, modul si forma in care arata burtica unei femei gravide depinde de tonusul musculaturii abdominale, daca este prima sarcina, pozitia, varsta, pozitia in uter si dimensiunea bebelusului. Faptul ca o gravida are burta mai tuguiata sau mai lata nu are nicio legatura cu faptul ca bebelusul are sau nu ceva intre picioare.

Alta aberatie care ma surprins este sunt unele femei care sustin ca femeile gravide trebuie sa ridice bratele pentru a descurca cordonul ombilical. Oare aceste femei nu se gandesc la cat de penibila este aceasta idée, doar nu baga mana in abdomen ca sa descurce cordonul ombilical, e ca si cum daca as tine un ghem de ata intre picioare si ridic mainile acesta se descurca.

Niciuna dintre aceste miscari nu au cum sa aiba vreo influenta asupra cordonului ombilical al copilului. E adevarat ca bebelusii se pot naste uneori cu cordonul incurcat, innodat si infasurat in jurul membrelor, chiar al gatului uneori, dar asta este foarte rar, si cat este de incurcat este aceasta, este determinat de activitatea pe care o are bebelusul in timpul sarcinii, pentru ca se invarte, rasuceste, etc.

Pana la urma sarcina decurge mult mai simplu decat cred si “vad” unele persoane, natura are grija cam de toate asptectele.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.