Menopauza si sanatate mentala

Schimbarile nivelurilor de hormoni feminine pot provoca modificari temporare ale dispozitiei, inclusiv simptomele depresiei.

Anii de pana la menopauza si tranzitia in sine pot aduce schimbari in corpul tau. Dar pot avea si un efect asupra mintii tale, in special asupra sanatatii tale mintale.

Incidenta depresiei se dubleaza in acest timp. Femeile care s-au luptat in trecut cu depresia sau anxietatea ar putea vedea, de asemenea, o reinviere in privinta simptomelor.

Schimbarea nivelului hormonilor feminini poate provoca schimbari de dispozitie in alte etape ale vietii, asa ca nu este neaparat surprinzator faptul ca pot avea un efect asupra starii de spirit in timpul tranzitiei la menopauza, spune dr. Hadine Joffe, prof. Asociata Paula A. Johnson. de Psihiatrie in Sanatatea Femeii la Harvard Medical School si director executiv al Centrului Connors pentru Sanatatea Femeilor si Biologie de Gen de la Spitalul Brigham si Femei. Tulburarea disforica premenstruala (care este o forma mai severa a sindromului premenstrual, care afecteaza starea de spirit) si depresia postpartum sunt alte exemple de afectiuni care sunt determinate de modificarile hormonale din interiorul corpului – in aceste cazuri, inainte de menstruatie sau dupa nastere.

„Aceste tulburari nu sunt pe baza de hormoni 100%”, spune dr. Joffe, insa hormonii feminini joaca un rol major.
Schimbarile de spirit in timpul perimenopauzei si la menopauza sunt cel mai adesea usoare. „Simptomele depresive mai usoare au fost in mod clar legate de modificarile hormonale”, spune dr. Joffe. De exemplu, Joffe a fost autorul principal al unui studiu din 2019 in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism care a legat o crestere a simptomelor depresiei la perimenopauza cu fluctuatiile a doi hormoni, progesteron si estradiol (cea mai puternica forma de estrogen). Dar cand vine vorba de depresie majora (forma mai severa a depresiei clinice), legatura cu modificarile hormonilor feminine nu sunt clare.

Marea majoritate a femeilor care dezvolta probleme de dispozitie semnificative in timpul perimenopauzei le-au avut in trecut. Este relativ rar pentru cineva care nu are istoric de depresie sau anxietate sa dezvolte brusc un caz sever al acesteia la menopauza, spune Dr. Joffe. In plus, viata de la mijloc – cand apare menopauza – este un moment in care femeile se confrunta uneori cu surse multiple de stres, inclusiv ingrijirea copiilor, tratarea parintilor imbatranizi si navigarea la schimbarile de viata, toate acestea pot contribui la incidenta depresiei si a anxietatii in acest sens.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.