Noi reglementãri referitoare la telefonia mobilã

Comisia Europeanã impune niște reguli comunitare în ceea ce privește drepturile clienților operatorilor de telefonia mobilã din spațiul comunitar. Printre acestea se numãrã:
– posibilitatea schimbãrii într-o singurã zi lucrãtoare a operatorului de telecomunicații, fãrã renunțarea la numãrul de telefon. N-am priceput de ce a fost vreodatã altfel. De ce pânã acum mi-ar fi trebuit sã trec de la Orange la Vodafone în zece zile, timp în care aș fi primit un numãr de telefon temporar.
– Durata maximã a unui contract inițial cu un operator poate fi de 24 de luni, iar cea minimã care poate fi oferitã de furnizorul de servicii de 12 luni Asta e chiar o aberație reglementatã acum și prin lege. De obicei un contract este semnat de douã pãrți: furnizorul și beneficiarul. Dacã beneficiarul este de acord cu condițiile furnizorului oricare ar fi acestea, nu înțeleg de ce ar trebui sã existe o reglementare în ceea ce privește durata contractului.
– Operatorii vor fi obligați sã furnizeze informații clare referitoare la serviciile oferite abonaților, inclusiv în privința calitãții minime a acestora. Da! Asta e bunã! De exemplu Cosmote ar trebui sã punã o notã în contractul de date de genul: în fiecare lunã, în medie, serviciul de date nu va fi disponibil aproximativ 3 zile din cauza unor lucrãri la rețea, timp pe care nu-l veți putea recupera în niciun fel. Cele trei zile sunt aleatoare și pot apãrea oricând.
– Abonații la servicii de Internet trebuie sã primeascã informații despre tehnicile de management al traficului și impactul asupra calitãții serviciilor. Asta e oarecum fãrã rost. Nimeni nu prea pricepe nimic din managementul traficului.
-Operatorii trebuie sã ofere totodatã o protecție mai bunã fațã de accesul online neautorizat la datele personale ale clienților , precum și fațã de spam-uri (e-mailuri neautorizate), și sã informeze obligatoriu clienții în cazul breșelor de securitate. Adicã dacã baracuda zice cã e spam, atunci e spam frate! Și dacã totuși nu e spam? Dar dacã e spam și totuși îl primesc? Reglementarea asta sigur a fost propusã de un român. E prea ambiguã sã fie altfel.