Persoanele care iubesc cainii traiesc mai mult. Dar de ce?

Imbratisarea unui caine este cea mai mare bucurie a vietii. A ajunge sa vezi blana pe patru picioare si o coada pufoasa este ca si cum ai experimenta un drog de dragoste – destul de literal.

Cainii si oamenii care interactioneaza unul cu celalalt obtin o multime de oxitocina, asa-numitul „hormon cuddle”. Si, daca ajungi sa te uiti la caini si sa ii imbratisezi in fiecare zi, s-ar putea sa traiesti mai mult decat oamenii care nu trebuie sa-si curete parul de animale de pe haine, potrivit unui studiu efectuat in aceasta luna.

Studiile, publicate in revista Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, sugereaza ca proprietatea cainelui este legata de o reducere cu 21% a riscului de deces – in perioada de 12 ani de studii – pentru persoanele cu boli de inima. Aceste studii completeaza un corp de literatura care leaga cainii de o sanatate buna.

Dr. Dhruv Kazi, cardiolog si economist in sanatate la Beth Israel Deaconess Medical Center si la Harvard Medical School, a scris un editorial insotitor pentru noile studii, dar nu a fost implicat in cercetare.
„Cand te uiti la imaginea de ansamblu si te uiti la toate dovezile din jurul proprietatii cainelui si a sanatatii cardiovasculare, este destul de clar semnalul este real si probabil cauzal”, spune el.

Cu alte cuvinte, este convins ca detinerea unui caine iti imbunatateste sanatatea – in special pentru cei cu boli de inima.
Totusi, cercetarea nu este definitiva, adauga Kazi.
„Nu sunt studii randomizate, standardul de aur pentru ceea ce am face pentru a evalua un nou medicament”, spune el.

Vezi si:  Lucruri pe care trebuie sa le stii despre prostata

In mod ideal, spune Kazi, cercetatorii ar conduce un experiment in care 1.000 de oameni primesc un caine si 1.000 de persoane primesc un animal de plus. Apoi, cercetatorii ar incerca sa masoare modul in care sanatatea lor s-a schimbat ulterior. In schimb, aceste studii au analizat datele de la proprietarii de caini si persoane fara animale de companie din registrele nationale din Europa.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.