Ganduri care nu iti dau pace, nu ai parte nici de liniste, nici de odihna. Un diagnostic se impune: esti hiperanxios. De unde vine aceasta angoasa existentiala?
Intotdeauna stresat/a
Sa te ingrijorezi pentru tine si pentru cei din jur in caz de pericol este un lucru sanatos insa sa te gandesti in mod sistematic nu este un lucru tocmai bun. Totul tine de intensitate. In doze mici, nelinistea stimuleaza vigilenta, inteligenta si capacitatile de adaptare conform psihiatrilor. In doze mari, anxietatea devine “o teama fara obiect si fara rezolvare” care ne provoaca suferinta. De ce impresia de pericol iminent este mai presus decat sentimentul de siguranta? De unde vin aceste crize de angoasa fara cauza precisa, aceasta impresie ca suntem atinsi de nefericire, de ghinion si de suferinta?
Conform psihiatrilor, faptul ca o persoana este mai nelinsitita, mai ingrijorata si mai sensibila este o trasatura de caracter. Anxietatea este intotdeauna legata de context. Orice schimbare reprezinta un factor de stres pentru anxiosii care se simt incapabili sa se adapteze. Aceasta rezistenta la schimbare se amplifica atunci cand exista un decalaj intre aspiratiile lor si intre ce se intampla concret in viata de zi cu zi.
Este un cerc vicios: absenta riscurilor asumate legate de anxietate creeaza o insatisfactie cronica care nu face decat sa sporeasca anxietatea si depresia. Dupa parerea terapeutilor, hiperanxietatea se datoreaza imposibilitatii de a gestiona incertitudinile, de a jongla cu probabilitatile. Nelinistitii cronici au in comun anumite caracteristici psihologice precum rigiditatea, perfectionismul si hipervigilenta pentru a putea fi in masura sa infrunte pericolele iminente. Anxiosul nu face anumite lucruri decat daca isi doreste, nu poate sa faca nimic din obligatie.
Psihologii si filozofii au ajuns la o parere comuna in privinta acestui subiect: pericolul necunoscut care ameninta anxiosul in mod inconstient este certitudinea sfarsitului sau. Toate temerile difuze ascund o angoasa a mortii.
Sursa: https://www.psychologies.com/Moi/Se-connaitre/Comportement/Articles-et-Dossiers/Je-m-inquiete-tout-le-temps