Tot ce trebuie sa stii despre polistirenul expandat. Cum il folosesti pentru termoizolatii?

polistiren expandat

polistiren expandatIzolatia unei case este o problema serioasa, ce poate decide capacitatea acesteia de a oferi confort termic. Majoritatea locuintelor sunt izolate cu polistiren expandat Adeplast, in conditiile in care este cel mai popular material si cel mai echilibrat din punct de vedere al costurilor si al eficientei. Totusi, exista o multime de necunoscute legate de acest material.

Alegerea solutiei de izolare ii poate pune pe proprietari in fata unor termeni precum „polistiren expandat 10 cm eps 80”, iar toate aceste notatii pot genera intrebari. Ce inseamna EPS 80? Cat de eficienta este grosimea de 10 cm? Ce este, de fapt, polistirenul expandat?

Ce este polistirenul expandat?

Pentru a intelege ce este polistirenul expandat trebuie sa se cunoasca faptul ca exista doua tipuri de polistiren: cel extrudat si cel expandat. Polistirenul extrudat este folosit foarte des in industria alimentara, pentru tavitele de carne, cartoanele de oua sau cutiile de alimente.

Polistirenul expandat este nula mai folosit in constructii, atat pentru izolare termica, cat si pentru partea estetica.

Acest polistiren este, de fapt, un termoplastic cu proprietati foarte bune. Are conductivitate termica redusa, are o compresiune foarte mare si rezista foarte bine la socuri. Ceea ce este foarte interesant este faptul ca in compozitia polistirenului expandat 98% este aer, doar 2% fiind polistiren propriuzis.

Ce inseamna EPS 80?

EPS este acronimul de la Expanded PolyStyrene, iar numarul 80 defineste rezistenta la incovoiere, la efortul de compresiune si la tractiune. Practic, cu cat numarul este mai mare, cu atat rezistenta polistirenului este mai mare. EPS 80 este foarte folosit deoarece este cel care aduce un echilibru foarte bun intre calitate si pret.

Vezi si:  Pastreaza o umiditate optima a solului cu o folie de mulcire

Cat de mult conteaza grosimea polistirenului?

Pe piata pot fi gasite mai multe variante de material, cum ar fi polistiren expandat 5 cm sau polistiren expandat 10 cm. Cu cat grosimea este mi mare, cu atat rezistenta termica este mai buna.

Tocmai de aceea, pentru izolarea exteriorului casei este folosit, de regula, polistiren mai gros, in timp ce pentru interior este foarte popular polistirenul ceva mai subtire.

Cum se fabrica acest tip de polistiren?

Fabricarea acestui material este destul de simpla. Conform celor de la cidconstruct.ro, este necesara o camera cu vacuum in care celulele dense de polistiren sunt expandate si tratate cu abur. O comparatie foarte buna ar fi cu prepararea popcornului, insa in cazul polistirenului, pe langa caldura se utilizeaza si vacuum si abur.

Grosimea si marimea placii de polistiren depinde de dimensiunile camerei in care este produs.

Ce altceva mai trebuie stiut despre polistirenul expandat?

Din pacate, polistirenul expandat nu este biodegradabil, insa din fericire, nu dauneaza mediului inconjurator. Acesta nu emite noxe nici macar in momentul in care este incinerat.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.
  • Este un material care nu este 100% impermeabil, insa ofera o protectie destul de buna la umiditate.
  • Este bine sa fie ferit de razele soarelui, in conditiile in care isi poate schimba proprietatile din cauza ultravioletelor.
  • Polistirenul expandat este un material extrem de eficient si cu siguranta, este una dintre cele mai bune optiuni pentru o izolare ieftina.