Un psihoterapeut impartaseste cele 5 fraze pe care parintii nu ar trebui sa le spuna niciodata copiilor lor. Ce trebuie sa foloseasca in schimb?

Ca parinti, ceea ce facem in jurul copiilor nostri poate lasa un impact de durata, dar lucrurile pe care le spunem acestora conteaza la fel de mult.

Expresiile pe care le folosim cand vorbim cu copiii nostri (sau chiar in jurul lor) nu numai ca reflecta convingerile noastre despre lume, dar influenteaza si credintele pe care le dezvolta.

Desi unele dintre expresiile pe care le-ai spus in mod obisnuit ar putea parea inofensive, acestea pot determina copiii sa creasca cu o mentalitate de victima sau sa creada ca nu pot avea succes.

Iata cinci fraze toxice pe care parintii ar trebui sa le scoata din vocabularul lor:
„Nu ne vom permite niciodata asta.”
Daca ceva pe care il doresti intr-adevar este in afara razei tale de pret, nu insista asupra faptului ca nu il poti avea niciodata doar pentru ca banii te retin. In schimb, arata-le copiilor ca ai controlul asupra finantelor.

2. „Ma innebuniti”.
In calitate de parinte, este important sa ramaneti linistiti si sa rezistati dorintei de a-i blama pe copiii vostri – sau pe oricine altcineva, cu adevarat – pentru emotiile voastre.
In loc sa actionezi cu furie fata de ceea ce a facut copilul tau, un raspuns mai sanatos ar fi: „Nu-mi place cand faci asta” si apoi explica de ce.

3. „Imi urasc meseria”.
Sa zicem ca ai avut o zi obositoare la serviciu si vrei doar sa te intorci acasa si sa stai in compania partenerului tau. S-ar putea ca aceste cuvinte sa para inofensive pentru ca nici nu le-ati vorbit direct, dar retine ca copiii accepta aceste mesaje.

4. „Trebuie sa merg la magazin”.
Ori de cate ori spui ca trebuie sa faci ceva, fie ca este vorba de o misiune sau de cina la casa bunicii, implica ca esti fortat sa faci lucrurile pe care nu doresti sa le faci.

5. „Totul va fi in regula.”
Daca copilul tau nu a fost ales ca jucator de inceput in echipa sa de sport, incercand sa il convingi ca totul se va dovedi intotdeauna bine, nu il va pregati pe viitor.
In loc sa ii spui ca exista intotdeauna un sfarsit fericit, invata-l ca este suficient de puternic pentru a face fata inevitabilelor curbe din viata.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.