Daca de paltoane, cojoace sau trenciuri a auzit mai toata lumea, denumirile de geci parka sau bomber nu sunt atat de comune tuturor desi sunt 2 modele de geci de iarna foarte purtate in zilele noastre. Aceste tipuri de geaca au si istorii interesante, pe care o sa vi le prezentam in randurile ce urmeaza.
Geaca Parka
Modelul de geaca Parka provine de la un trib de inuiti care traiau pe continentul american, in nordul Canadei de astazi. Acest trib a fost numit initial Eschimosii Caribou si traiau din vanatul focilor sau a unei specii de reni locale. Gecile Parka erau facute din pieile acestor reni sau din piele de foca. Ele erau folosite de barbatii eschimosi cand plecau la partide de vanatoare prin padure sau cu caiacul. Asadar, acest tip de geaca trebuia sa asigure protectia impotriva frigului dar si sa fie impermebil cand venea vorba de cursele pe apa. Se pare ca i-a reusit acest lucru, ceea ce probabil, pe langa designul foarte interesant, i-a adus popularitatea din zilele noastre.
Astazi, cele mai des folosite materiale la crearea gecilor parka sunt materialele sintetice, cel putin cele de la exterior. Acestea asigura impermeabilitatea gecii si lipsa transferului de caldura. La interior se foloseste bumbac sau daca este iarna, lana si diverse blanuri artificiale sau naturale.
Geaca model Bomber
Acest tip de geaca a fost purtat mai intai de pilotii de aviatie americani in al doilea razboi mondial, motiv pentru care li se mai spune si geci de piloti. Denumirea Bomber vine de la MA-1 Bomber Jacket, numele unui model american de jacheta, lansat in 1950. Acest tip de geaca a fost creat pentru a fi usor si pentru a fi purtat pe tot parcursul anului. Materialele folosite initial au fost nylon si poliester, dar pe parcurs, odata cu dezvoltarea tehnologica, materialele si cusaturile s-au schimbat, doar liniile de baza ale croielii ramanand la fel.
In zilele noastre gecile Bomber se poarta in orice sezon si sunt facute din aproape orice tip de material. Daca in anotimpurile calde poti purta usor o jacheta din poliester, bumbac sau alte materiale textile usoare, iarna se poarta cel mai des gecile model bomber din piele, cu guler si cu dublura din blana, lana sau alt material calduros.
Indiferent ca alegi sa mergi pe trendurile venite de peste ocean, pe paltonul ‘frantuzesc’ sau pe clasicul cojoc romanesc, nu uita ca e bine sa ai garderoba pregatita temperaturile scazute ale iernii.