4 mituri despre suplimentele de vitamine

Oamenii iau suplimente de vitamine din mai multe motive, mergand de la mentinerea sanatatii generale pana la prevenirea cancerului. Insa nu exista inca dovezi convingatoare ca suplimentarea cu vitamine este eficienta pentru oamenii care nu au cu adevarat o deficienta de vitamine.

Studiile clinice arata ca suplimentele de vitamine nu impiedica aparitia cancerului. Ba mai mult, apar dovezi emergente care arata ca unele suplimente de vitamine pot creste putin riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Majoritatea persoanelor inteleg gresit natura vitaminelor si felul in care corpul nostru le absoarbe.
Iata cateva mituri comune despre vitamine si explicatiile necesare:

Mitul 1: Daca deficienta in anumite vitamine cauzeaza boala, suplimentele trebuie, oarecum, sa impiedica bolile
Sa luam drept exemplu deficienta vitaminei A, care poate cauza cresterea anormala a celulelor din gura si esofag. Nu exista nicio dovada a faptului ca suplimentele de vitamina A impiedica aceste anomalii la persoanele cu un risc crescut precum fumatorii si dependentii de alcool.

Mitul 2.: ‘’Niveluri’’ mici de vitamine indica o deficienta.
Pentru inceput, deficienta de vitamine la o persoana cu dieta normala, echilibrata este un lucru extrem de rar. Trendul actual in legatura cu suplimentarea vitaminelor D este bazata pe ideea ca nivelul de sange este sub normal. Nu exista dovezi ca o suplimentare a folositoare pentru persoanele cu diete normale.

Mitul 3.: Vitaminele sunt sigure
Acesta chiar este adevarat. Dar mereu sunt cazuri exagerate, cand un exces de vitamine poate provoca daune ca si toxicitate din cauza excesului consumat de vitamina A, mai ales la copii.

Mitul 4.:Vitaminele sunt ‘’naturale’’, nu medicamente
In primul rand, sa nu uitam ca pentru ca sunt naturale nu inseamna ca sunt si bune pentru noi. Sa luam ca exemplu familia de chimioterapeutice de taxani folosita pentru tratarea cancerului mamar. Sunt 100% naturale si totusi au efecte secundare care ne poate pune viata in pericol.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.