Aur galben, aur alb sau aur roz? Ce inel de logodna sa aleg?

inele-clasice-900x900In forma sa cea mai pura, aurul are o culoare galben distinctiv. Cu toate acestea, este prea moale pentru a putea fi utilizat in bijuterii. De aceea, este aproape intotdeauna combinat cu alte metale pentru a crea aliaje. In functie de metalele adaugate, aurul poate lua o alta nuanta. Cele mai populare culori de aur in bijuterii sunt galbenul, albul si rozul.

Care sunt diferentele esentiale intre aurul galben, alb si roz si pe care sa il aleg pentru un inel de logodna?

Cea mai importanta diferenta este culoarea.

Aurul galben, alb si roz au o valoare monetara similara atunci cand contin acelasi procent de aur pur. Alegerea culorii este, pur si simplu, o chestiune de stil si gust, care variaza in functie de moda si de la persoana la persoana. De aceea, ar trebui sa alegi culoarea pe care o iubesti.

Cu toate acestea, in unele cazuri, s-ar putea sa doresti sa potrivesti culoarea aurului la calitatea diamantului. Folosirea de aur galben cu un diamant alb, poate accentua imperfectiunile bijuteriei, in timp ce utilizarea de aur alb le va ascunde. Iata, de pilda, Inelul de Logodna din Aur cu Diamant, de la magazinul Valmand. In acest caz, bijuteria este realizata din aur alb si contine un diamant alb. Fie ca exista sau ca nu exista imperfectiuni in cadrul acestei bijuterii, ele, pur si simplu, sunt insesizabile.

Puritatea aurului (nu culoarea) afecteaza valoarea sa.

Diferentele de valoare corespund, in general, cu procentul de aur pur folosit in bijuterii. Acest lucru este, de obicei, masurat in “karate” (a nu se confunda cu “carate”, care este o masura a greutatii unui diamant).

Vezi si:  Asigurari de locuinte obligatorii

Aurul de 24 karate este 100% pur. Aurul de 18 karate are o puritate de 75%, in timp ce aurul de 14 karate are o puritate de 58, 3%. Aceste rapoarte sunt ideale pentru bijuterii, fiind, de altfel, cel mai frecvent utilizate.

Culoarea finala a aurului este determinata de metalele combinate cu aur pentru a forma un aliaj, si raportul dintre aceste metale. Metalele comune amestecate cu aur sunt cuprul, argintul, nichelul, paladiul si zincul. Desigur, se poate aplica si o “placare” a metalului pentru a imbunatati culoarea.

Bijuteriile pot fi, de asemenea, realizate prin combinarea a doua sau trei culori diferite de aur. Aceste elemente formeaza niste inele de logodna superbe. Un astfel de exemplu este Inelul de Logodna din Colectia Bijuterii La Rosa, care are in compozitie atat aur alb cat si aur galben.

Nu stii ce culoarea sa alegi? Iata care sunt caracteristicile fiecarui tip de aur:

Aurul galben: Metalele adaugate cel mai frecvent pentru a crea bijuterii din aur galben sunt argintul, cuprul si zincul. Acest amestec unic ofera aurului o culoare galbena distincta.

Aurul galben seamana cel mai mult cu aurul pur, dar este, de asemenea, mai moale decat alte aliaje si are tendinta sa se zgarie mai usor. Poate fi lustruit periodic, dar cu fiecare lustruire se pierde o cantitate mica de metal.

Aurul alb: Acest tip de aur se formeaza, de obicei, prin combinarea aurului pur cu nichel, paladiu si argint. Proprietatile sale pot varia foarte mult in functie de metalele si proportiile utilizate in amestec. Acest lucru se face in mod deliberat pentru diferite scopuri. De exemplu, amestecarea aurului cu nichel formeaza un aliaj mai dur, care este ideal pentru inele de logodna si acele de brosa.

Vezi si:  Alegerea tinutei perfecte pentru femeile grase

Produsul finit, cu toate acestea, inca mai tinde sa aiba o usoara tenta galbuie. De aceea, cele mai multe bijuterii din aur alb sunt placate cu rodiu. Rodiul nu numai ca ii ofera aurului alb o culoare distincta, dar il face, de asemenea, mai durabil.

Aurul roz: Este un amestec de aur pur si cupru. Cu cat continutul de cupru este mai mare, cu atat mai puternica va fi culoarea rosie a metalului.

Popular initial in Rusia in secolul al XIX-lea, aurul roz a devenit frecvent folosit in industria de bijuterii din restul lumii incepand cu secolul XXI.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.