Animale care fumeazã

fumEfectele pe care le are fumatul asupra oamenilor sunt numeroase. De la respirația urât mirositoare, la dinții și mâinile galbene pânã la cele mai urâte tumori, potrivit eurespir.ro. Dar, cred cã v-ați sãturat deja sã vi se spunã, cã țigãrile sunt adevãrate bombe îndreptate asupra sãnãtãții noastre. Boli cumpãrate cu bani, cãrora le cad victime din ce în ce mai mulți, de la vârste tot mai fragede.

La ce nu ne gândim deloc e, însã, mogâldeața aia de puf sau în funcție de cât e de inventiv românul, la sconcsul, crocodilul, porcul și așa mai departe pe care l-am adus acasã sã ne þinã companie. Sã-l iubim, sã-l ocrotim. Și spun acest lucru, pentru cã unii dintre fumãtori au și un animal de companie. Iar atunci când fumeazã o fac împreunã cu acesta. Nu vã imaginaþi acum cã bietul câine își scoate țigara din pachet și pac-pac o aprinde cu bricheta, începând sã pufãie și sã scrumeze. Pentru cã atunci am fi realmente puși în fața unei situaþii cu adevãrat incredibile și de ce nu, simpatice. Aici, este vorba, însã, despre monoxidul de carbon, acidul cianhidric, nicotina și amoniacul care se degajã în aerul din încãperea sau apartamentul unde creștem animalul. În acest caz, vrând-nevrând, acesta inhaleazã aerul cu fum și substanțe toxice eliminat de stãpânul fumãtor.

Și cum necuvântãtoarea probabil nu știe sã citeascã, va fi afectatã fãrã sã poatã protesta de nepãsarea tutorelui sãu. Astfel, avem de-a face automat cu cazuri de fumat pasiv la nivelul regnului animal. Și nu ar trebui sã ne mai mire dacã ne auzim motanul tușind sau ne vedem hamsterul cu ochișorii roșii. Una dintre cauze ar putea fi și faptul cã i-am lãsat, fãrã sã ne dãm seama, sã fumeze împreunã cu noi. Chiar dacã animalul de companie nu se plânge cã îl doare ceva sau cã îl deranjeazã fumul, fumatul poate avea efecte negative și asupra sãnãtãþii lui: pneumonii, cancere pulmonare, rãceli agresive, iritații pe cãile respiratorii și la ochi, conform specialiștilor.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.