Dormitor romantic

Dormitorul coincide cu locul din casa destinat odihnei. Amenajarea si decorarea acestuia difera de la posibilitati, la personalitate sau la spatiul disponibil. Pentru criteriul personalitate, spre exemplu, pot aparea mai multe subcategorii. Una dintre acestea este romantismul. Un dormitor romantic face orice persoana romantica sa se simta in elementul ei. Pentru o astfel de amenajare, trebuie luate in considerare mai multe aspecte.
Culorile pastelate, neutre, calde, dar pale, pot crea un romantism elegant, simplu si o atmosfera confortabila. Acesta este un stil clasic, traditional, recomandat persoanelor mai serioase si calme. Culorile derivate din rosu, precum rozul, movul deschis, sau alte nuante, denota o atmosfera mai tinereasca, mai feminina si mai plina de viata.
Intr-un dormitor romantic se iau in calcul si finisajele. Acestea trebuie sa fie bazate pe materiale naturale. Este indicat parchetul masiv sau triplu stratificat. Vopseaua este ideala pentru a imbogati peretii cu diferse forme si modele, dar mai indicat este tapetul.
Elementul principal al dormitorului, patul, trebuie sa aiba un aspect cat mai vechi sau clasic. Picioarele sa fie cat mai inalte, tabliile sa fie brodate si realizate din fier forjat, garniturile sa pastreze un ton elegant si natural. Prezenta noptierelor este foarte importanta, in special datorita aspectului, si apoi datorita functinalitatii. Finisajele acestora trebuie sa fie cat mai clasice, sau chiar cu aspect de antichitati. De asemenea, acest format trebuie imprimat si sifonierului. Usile si inaltimea acestuia sa fie cat mai mari, brodate si finisate. Dormitorul romantic trebuie sa abunde in accesorii si textile. Pernele sa fie in numar cat mai mare, iar pilotele, tesaturile, perdelele si covorul, sa fie cat mai moi si pufoase. Prezenta obiectelor de iluminat precum lampele, veiozele sau lampadarele, este obligatorie. Atat forma acestora, dar mai ales lumina si ambientul pe care il creeaza, alimenteaza romantismul. Acest lucru se aplica si lumanarilor, care, desi sunt mai micute, ar trebui sa compenseze cantitativ. Daca dupa toate aceste decoratiuni mai ramane spatiu, acesta trebuie umplut cu vase decorative, suporturi sau alte obiecte de decor ce ar putea starni sensibilitatea si pasiunea. Iar pentru ca si simtul olfactiv sa simta romantismul, aromele si parfumurile trebuie sa se faca simtite prezente inca de la intrarea in dormitor. In timpul petrecut in acest spatiu romantic, in care nu somnul sau odihna sunt “sporturile” practicate, o muzica lenta, linistitoare si excitanta, poate rasuna din boxe, pana la limita volumului “tare”. Daca bugetele sunt generoase, atunci sampania si bomboanele de ciocolata isi pot face loc chiar si in ocazii mai putin speciale.