Lemnul si betonul sunt cele mai populare materiale atunci cand vine vorba despre proiecte structura case. Desi ambele sunt populare, proprietatile lor sunt total diferite, ceea ce face alegerea foarte grea.
Cei care isi construiesc o casa insa, trebuie sa analizeze mai multe tipuri de proiecte rezistenta ArhiProPub si sa se asigure ca este cel mai bun pentru locul in care urmeaza sa fie facuta constructia. Atat lemnul, cat si betonul pot fi variantele potrivite, insa doar in anumite conditii.
Cei de la ArhiProPub.ro au facut o comparatie intre cele doua materiale, pentru a ii ajuta pe toti cei care urmeaza sa isi construiasca o casa sa ia decizia cea mai buna.
Casele din lemn
Lemnul este folosit inca din cele mai vechi timpuri in constructii. Desi multa lume considera ca nu este tocmai sigur, pentru ca pate sa arda destul de repede si nu rezista bine la umezeala, acesta poate fi tratat cu solutii care ii confera o rezistenta foarte mare.
Exista o multime de argumente pro lemn:
- Este o varianta mai ieftina. De multe ori, o casa construita pe structura din lemn poate sa fie chiar si cu 25-30% mai ieftina decat o casa construita pe structura din beton armat;
- Este un material usor de pus in opera, ceea ce face constructia sa se faca rapid. In doar cateva saptamani, casele din lemn sunt ridicate si chiar pot fi folosite;
- Ofera o termoizolatie excelenta;
- Permite schimbarea anumitor componente care se uzeaza. O grinda sau un stalp care sunt uzate pot fi schimbate cu usurinta, lucru care nu se poate intampla in cazul structurilor din beton armat.
Casele din lemn sunt din ce in ce mai populare si pentru faptul ca sunt rezistente la cutremure si sunt ecologice. Din pacate, nu permit constructii foarte inalte si ramane intotdeauna disconfortul psihic de a locui intr-o casa ce poate sa arda.
Tocmai de aceea, este bine sa se opteze pentru o constructie profesionala, in care tratarea lemnului sa fie facuta cu cea mai mare atentie.
Casele din beton
Constructia din beton armat (este imposibila constructia unei case realizate doar din beton, fara armatura), poate avea o viata de peste 250 de ani. Exista foarte multe argumente pro aceste constructii, motiv pentru care sunt si cele mai populare in orase.
Este adevarat ca o casa din beton armat are o durata mare de constructie, insa prezinta urmatoarele avantaje de necontestat:
- Are o durata uriasa de viata, ceea ce inseamna ca pot locui 4 sau chiar 5 generatii sub acelasi acoperis;
- Ofera o izolare termica excelenta;
- Este o varianta extrem de rezistenta la incarcarile fizice. Daca in cazul lemnului nu se poate construi pe mai multe etaje, in cazul betonului armat se poate opta pentru 4, 5 sau chiar mai multe etaje. Acest lucru inseamna si economie de teren;
- Este o varianta excelenta pentru cei care isi doresc o izolare termica foarte buna.
Din pacate, betonul armat este destul de costisitor si nu este degradabil in timp. De asemenea, nu ofera nici mobilitatea pe care o asigura lemnul.
Exista si alte materiale din care se poate realiza structura de rezistenta a unei cladiri, cum ar fi metalul, caramida sau chiar materiale naturale precum chirpiciul. Indiferent de materialul ales insa, inainte de inceperea proiectului este bine sa se prevada toti factorii care urmeaza sa aiba contact cu casa si sa se analizeze cerintele utilizatorilor. Casa perfecta nu este cea recomandata de ceilalti, ci cea care poate sa ofere acea doza de confort de care fiecare are nevoie.