Blogul si sistemele de afiliere

Am inceput bloguiesc la modul cat mai serios cu putinta pentru mine de acum aproximativ un an. In aceasta perioada am citit destul de mult despre blogging, social media, campanii online etc. Acum vreo trei saptamani am inceput sa iau in serios optiunea de a incerca sistemele de afiliere pe Nevralgii cotidiene.

Acum, eu fiind mai patriot din fire, sau naiv, sau prostanac, sau cum vreti voi sa spuneti, eu am pornit in acest demers de la un principiu fundamental, de la care nu vreau sa abdic: doresc sa folosesc doar sistemele romanesti. Un al doilea aspect destul de important este faptul ca as fi dorit sa recomand carti. Nimic altceva, ci doar carti. Prin urmare, trebuia sa gasesc un sistem de afiliere romanesc, prin intermediul caruia se pot recomanda carti.

Cautarile, insa, au fost destul de dezamagitoare. Am gasit practic doar trei astfel de sisteme, dintre care unul este pe deplin satisfacator, unul este total nesatisfacator si unul este undeva la mijloc. Ar fi, in primul rand, sistemul de afiliere oferit de editura Rentrop si Straton. Administrarea contului este extrem de simpla, exista foarte multe campanii active de unde sa alegi si de pe forumuri am inteles ca editura plateste la timp comisioanele. Este drept, retragerile se pot face doar cand ajungi la 300 RON. Marea problema este faptul ca volumele propuse spre promovare nu cred ca pot aduce prea multe comenzi. Sunt carti despre cum sa cresti iepuri, cum sa-ti deschizi o crescatorie de viermi de matase s.a.m.d. Sunt si cateva volume interesante legate de business, dar pretul lor este adesea prohibitiv.

Ar mai fi Editura Litera. Acolo, interfata de administrare a contului este destul de rudimentara. Poti face cerere sa ti se creeze un banner pentru cartea pe care doresti sa o promovezi. Problema este ca titlurile nu sunt foarte atragatoare si pe forumuri circula vestea ca nici comisioanele nu sunt platite la timp.

Varianta a treia ar fi sistemul 2parale.ro. Din cate am inteles, 2parale.ro este primul sistem de marketing prin afiliere din Romania, iar acest lucru se vede. Tot site-ul lor, interfata de administrare a contului s.a.m.d. se pot asemana cu sistemele de afiliere din Statele Unite. De la alti bloggeri si oameni de PR am auzit numai cuvinte bune despre cei de la 2parale.ro. Singurul lucru ce ma deranjeaza oarecum este faptul ca, strict vorbind, 2parale.ro mi se pare un reseller de campanii prin afiliere.

Spre marea mea dezamagire, marile edituri precum Humanitas si Polirom nu au un sistem de afiliere! Oare cat va mai dura pana si aceste edituri vor intelege importanta marketingului prin internet. Intrarea acestor edituri in acest domeniu cred ca ar aduce beneficii atat pentru editurile in sine, cat si pentru bloggerii care vor sa recomande carti. Stiu ca sunt putini, dar mai sunt! Oricum ar fi, o un titlu important al editurii HUmanitas ar fi cumparat mult mai bine decat cartile editurii Litera sau decat manualele de crestere a iepurilor oferite de Rentrop & Straton.

O alta dezamagire este faptul ca niciuna dintre cele trei rezultate mentionate nu ofera instrumente propice pentru marketingul prin e-mail.

Concluzia mea: marketingul afiliat este inca extrem de primitiv in spatiul romanesc si nu prea exista optiuni viabile.

P.S: Cand vorbesc despre marketingul afiliat incerc sa nu ma refer la campaniile Evomag si altele de acelasi gen. Nu stiu de ce dar mi se par un fel de tepe legale. Nu este o parere argumentata ci o intuitie, asa ca pot sa ma insel.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.