Ce atractii turistice gasesti in Lisabona

In Lisabona cand stai pe malurile raului Tejo sau savurezi aerul sarat al Atlanticului ai sentimentul ca te afli pe marginea Europei, desi caracterul frumoasei capitale portugheze a fost mai mult influentat de coloniile de peste mari ale Portugaliei decat de vecinii europeni. Mai presus de toate, capitala prezinta o imagine arhitecturala armonioasa datorita unui cutremur dezastruos care, in 1755, a scuturat insasi fundatia orasului si a transformat mare parte din el in ruine – mai putin manastirea Jeronimos din sec. al XVI-lea , cel mai mare monument al Lisabonei, care a supravietuit. Iar orasul a devenit foarte activ de atunci.

Lisabona ofera un tablou unic de atractii culturale, restaurante excelente, muzica fado melancolica, tramvaie eficiente si o multime de refugii verzi.

Printre atractiile ce nu trebuiesc ratate daca va aflati in Lisabona se numara:

Manastirea Jeronimo – impunatoarea manastire Jeronimos se inalta in spatele monumentalei Praca do Imperio. Inceputa in 1501, aceasta bijuterie a stilului manuelin a avut nevoie de un secol pentru a fi terminata si, ca rezultat, elementele sale arhitecturale si decorative acopera formele gotice, renascentiste si neoclasice. Ea reprezinta de asemenea un monument istoric de identitate nationala, ce adaposteste mormintele unor personalitati importante ce au marcat istoria Portugaliei precum : Henry Nativatorul, Vasco da Gama, Dom Sebastiao sau Luis de Camoes.

Muzeul Maritim zugraveste indemanarea maritima a Portugaliei prin barci si barje, modele de vase, instrumente, uniforme navale si picturi ale unor subiecte maritime. Exponatul cel mai neobisnuit este hidroavionul cu care au zburat in 1992 Gago Coutinho si Sacadura Cabral din Lisabona pana la Rio de Janeiro.

Muzeul National de Arta Antica – aceasta colectie nationala de arta a fost infiintata in 1884 pentru a gazdui mare parte din lucrarile fantastice pe care statul le-a mostenit de la manastiri in urma inchiderii lor. O colectie vasta de arta europeana si arte decorative ocupa majoritatea parterului si se intinde de la Evul Mediu pana in sec. al XIX-lea. Urmatorul etaj are camere dedicate lucrarilor din fostele colonii portugheze si ale partenerilor de comert, precum si obiecte de ceramica si bijuterii din aur si argint portugheze si chinezesti. Ultimul etaj este inchinat picturii si sculpturii portugheze.

Muzeul de Azulejo – se afla in cladirea manastirii Madre de Deus si contine o colectie de placi de ceramica sau azulejo cum le numesc portughezii unica in lume. Arta producerii acestor placi de cermica este de origine maura insa portughezii au extins-o creind azulejo ce reprezinta si figuri umane ceea ce in arta islamica este interzis.

Palatul National Ajuda – a fost resedinta monarhilor portughezi pana in anul 1910 cand Portugalia a devenit republica. Construit in stil Neoclasic palatul are incaperi luxoase decorate cu importante lucrari de arta, mobila, portelanuri fine, obiecte din aur si argint, textile, ceasuri impresionante. In prezent palatul a devenit muzeu si gazda pentru diverse evenimente organizate de statul portughez.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.