Epava Evangelia – de 44 de ani la Costinesti

Pe 15 Octombrie 2012 se implinesc 44 de ani de la naufragiul vasului comercial Evangelia. Nava, aflata sub pavilion grecesc, a fost construita pe acelasi santier ca mult mai celebrul Titanic, Harland and Wolff din Belfast.

Intamplarile din noaptea naufragiului sunt destul de neclare. Numeroase povesti, citand surse oficiale, au aparut de-a lungul timpului. Totusi, un accident intamplat la 1.5 mile marine care a produs o epava intepenita in acelasi loc mai bine de patru decenii, dar la doar 200 m de tarm, sugereaza ca autoritatile nu au intervenit (stim cum se faceau rapoartele in trecut), au intocmit rapoarte eronate sau documentele pur si simplu s-au pierdut. In fond, cui ii pasa de una din multele epave din Marea Neagra pe care, mai devreme sau mai tarziu, marea ar fi revendicat-o.

Destinul epavei avea sa fie altul. Incapatanandu-se sa ramana la suprafata, din suport pentru scoicile de pe fundul marii, Evangelia a devenit intre timp atractie turistica.

Dezvoltarea Costinesti-ului ca statiune turistica, care s-a produs in ultimii ani, se datoreaza intr-o oarecare masura epavei, mai ales ca aceasta a devenit, alaturi de obelisc, simbolul statiunii.

Oferta turistica reprezinta ansamblul format din patrimoniul turistic (potentialul natural si antropic, infrastructura si structuri de cazare, alimentatie, tratament, agrement) si serviciile prin care acesta este pus in valoare. Pornind de la aceasta definitie, putem aprecia ca potentialul turistic, natural si antropic, al Costinestiului se limiteaza la:

Soarele marea si plaja sunt puse in valoare in perioada in care raspund nevoilor turistilor. Cu aceasta ocazie, atat epava cat si obeliscul imbogatesc oferta turistica. Probabil ca servicii care sa puna in valoare obeliscul sunt mai greu de imaginat, insa in cazul epavei nu.

De foarte multe ori, in calatoriile prin tarile care stiu sa exploateze potentialul turistic local, se intampla sa vizitam un obiectiv, uneori marunt cat o statuie, piatra sau un copac, in jurul caruia, in timp, a aparut o legenda care a dat nastere la tot felul de evenimente – vezi, ca exemple, obeliscul neterminat din Aswan, Egipt si Manneken Pis din Bruxelles).

Adevarul epavei inca nu il stim si, peste nu mult timp, actorii evenimentului nu vor mai fi printre noi. Curiozitatea tuturor celor care au facut macar o poza cu epava in anii studentiei de a afla povestea reala ar putea umple o mare parte din cele peste 400 de unitati de cazare din Costinesti macar pentru cateva zile.

Pentru fanii epavei, chiar fara explicatii si ghid, inca sunt deschise cateva unitati de cazare in aceasta perioada. Ia-ti iubita, rucsacul si pleaca cu grupul tau la Costinesti si spune povestea ta despre Epava Evangelia! Iti poti imagina orice.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.