Ce sistem de ventilatie alegi pentru locuinta? Centralizat sau descentralizat?

whole-house-ventilation

whole-house-ventilationNe petrecem mai mult de 80% din timp in interiorul locuintei, in interiorul biroului, in interiorul magazinelor si a altor cladiri. Practic, aproape intreaga viata stam in interior, ceea ce ne obliga sa respiram aerul de aici.

Din pacate, aerul din interior nu este intotdeauna unul sanatos. De multe ori, acesta poate sa dezvolte alergeni, igrasie sau mucegai si poate duce la aparitia unor probleme grave de sanatate.

Daca vrei sa te bucuri de un aer respirabil si sanatos, cea mai buna optiune pe care o ai este aceea de a alege un sistem ventilatie casa.

Avantajele unui astfel de sistem sunt incredibile:

  • Ajuta la prevenirea aparitiei astmului si protejeaza sistemul respirator;
  • Ajuta la reducerea condensului;
  • Previne aparitia mucegaiului si a igrasiei.

In ultimii ani s-au dezvoltat mai multe sisteme de ventilatie, care mai de care mai eficiente. De departe, cele mai atractive sunt cele cu recuperare de caldura, iar cei de la Altecovent ofera cateva modele cat se poate de interesante. Atunci cand optezi pentru un astfel de sistem insa, vei descoperi ca ai de ales intre doua optiuni: sistemele centralizate si sistemele descentralizate.

Care este diferenta dintre cele doua?

Sistemul de ventilatie descentralizat. Este foarte apreciat de toti cei care au locuinte, iar motivele sunt cat se poate de convingatoare:

  • Poate fi instalat in orice tip de cladire fara prea multe eforturi. Este o solutie foarte buna atat pentru cladirile vechi, cat si pentru cladirile nou construite;
  • Nu necesita trasee de tubulatura prin pereti;
  • Se poate curata foarte usor. Filtrele si recuperatorul de caldura dintr-un astfel de sistem se curata imediat, fara prea mari probleme;
  • Are un randament excelent. Daca alegi un sistem descentralizat cu recuperator de caldura produs de branduri precum SEVi sau Leaf, vei descoperi un randament foarte bun, cu eficienta maxima fara consum mare de energie;
  • Este foarte silentios;
  • Poate fi instalat de catre oricine, chiar si in regim DIY;
  • Este ideal atat pentru sezonul cald, cat si pentru sezonul rece.

Sistemul de ventilatie centralizat.  Este un sistem mai complex si mai voluminos. Acesta necesita tubulatura instalata prin peretii casei si de asemenea, are nevoie de o incapere in care sa fie instalata unitatea centrala. Un sistem de ventilatie centralizat poate sa fie instalat, de regula, doar atunci cand se construieste cladirea, deoarece instalarea ulterioara inseamna un urias deranj ( spart pereti, gasit spatii pentru unitatea centrala, etc).

Sistemul centralizat este mai zgomotos decat sistemul descentralizat, insa este extrem de eficient in locuintele de dimensiuni mari sau in cladirile de birouri.

Practic, sistemele descentralizate sunt mult mai potrivite pentru utilizarea casnica, in timp ce variantele centralizate sunt mult mai potrivite pentru cladirile mari de birouri.

De ce ai nevoie de ventilatie?

Pentru ca atat in aerul interior, cat si in aerul exterior exista o multime de componente periculoase care pot duce la imbolnavire. Chiar daca locuiesti in zone in care poluarea aerului nu reprezinta o problema, deschiderea ferestrei poate sa iti aduca in locuinta polen sau umiditate, care favorizeaza dezvoltarea acarienilor si a mucegaiului.

Ventilatia cu recuperare de caldura, indiferent ca este centralizata sau descentralizata, reuseste sa elimine orice risc de acest fel si iti ofera o viata mult mai sanatoasa.

Cat este de scumpa instalarea unui sistem de ventilatie?

Instalarea sistemului poate sa fie destul de costisitoare. Exploatarea ulterioara insa, este foarte ieftina. Practic, sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura te ajuta sa economisesti energie, pastrand temperatura optima in locuinta. Consumul de energie al unui recuperator de caldura este foarte mic, in asa fel incat investitia poate fi recuperata intr-un timp scurt.

Daca iti doresti sisteme eficiente si ieftine, iti recomandam sa apelezi la cei de la Altecovent. Acestia au o experienta vasta in comercializarea sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura, iti vor recomanda varianta potrivita pentru locuinta ta si de asemenea, te vor ajuta cu instalarea.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.