Cum poate ajuta un business angel intr-o afacere aflata la inceput?

business angel

business angelConceptul de business angel este imprumutat din America, acolo unde se investesc anual zeci de miliarde de dolari in start-up-uri cu potential. In Romania, acest concept este in stadiul de incercare, insa mediul business poate sa descopere din ce in ce mai multe afaceri care se bazeaza pe o astfel de finantare.

Pentru a afla cu exactitate cu ce ajuta un business angel intr-o afacere si care este scopul sau, trebuie, in primul rand, sa se inteleaga ce reprezinta.

Ce este un business angel?

In traducere libera, business angel inseamna inger de business. Acesta este un investitor care este dispus sa isi cheltuiasca resursele pentru a pune pe picioare o afacere de tip start-up. Foarte multi oameni considera ca un astfel de investitor nu face altceva decat sa investeasca bani, insa investitiile sunt mult mai mari si pot sa insemne si experienta, timp sau contacte.

Practic, business angel-ul devine un partener intr-un start-up si ajuta ideea sa capete contur si sa aiba succes.

Cum se gaseste un business angel?

Este evident ca sunt o multime de afaceri din Romania care au nevoie de investitori si ideea de business angel suna cat se poate de bine. Exista mai multe website-uri destinate acestor investitori si cu siguranta, atata vreme cat ideile start-up-ului sunt foarte bune, sansele de a gasi un business angel sunt mari.

Pentru o rata mai mare de succes este bine sa fie realizat un plan cat mai corect al afacerii.

Avantaje oferite de un business angel, dar si dezavantajele

Vezi si:  Tissot in Romania: cadouri, eleganta, calitate si stil

Avantajele pot veni de ambele parti si daca totul este corect, pot fi destul de mari. Astfel, cei care au nevoie de o investitie o pot primi fara a solicita un credit si fara a oferi garantii. Practic, investitorul investeste bazandu-se pe incredere si pe experienta.

Afacerea are mai multe sanse de a se bucura de succes, in conditiile in care orice business angel are deja o experienta vasta in domeniul afacerilor.

Dezavantajele sunt si ele destul de evidente, investitorul riscand sa isi piarda resursele intr-o afacere fara succes, iar detinatorul start-up-ului avand dezavantajul de a fi nevoit sa cedeze o parte din afacere.

Totusi, pentru start-up-urile care sunt la inceput si nu au buget, o astfel de solutie este mai mult decat ideala.

Nu toti business angelii sunt ok

Alegerea investitorului trebuie sa se faca cu o atentie foarte mare, in conditiile in care nu toti sunt ok. In principiu, trebuie sa se evite urmatoarele persoane:

  • Cele care doresc sa controleze absolut totul, eliminand libertatea de miscare;
  • Cele care solicita garantii pentru investitiile pe care le fac;
  • Cele care cer taxe pentru un loc in conferinta in care isi cauta eventualele investitii.

Ceea ce este de retinut insa, este ca ideea de business angel ofera posibilitatea de a avea bani de investitii fara niciun risc si de asemenea, poate sa duca orice afacere pe o panta ascendenta, atata vreme cat se colaboreaza cu persoana corecta.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.