Cum poti diferentia stresul bun de cel rau?

Da, exista stres „bun”, chiar daca asta ti se pare ciudat. In realitate, anumiti factori de stres pot cauta la unele persoane o stare de excitatie sau un nivel ridicat de adrenalina.

De exemplu, pentru cineva care adora sa se trezeasca la ora 3 dimineata si sa stea la coada pentru a cumpara cel mai recent model de telefon smartphone poate sa fie un stres bun. Lucarile de renovare prin casa pot sa fie si ele o sursa de stres bun pentru persoanele care apreciaza acest gen de lucru.

Si contrar ideilor preconcepute, unele evenimente sau ceremonii speciale din viata de familie pot sa  faca parte si ele din categoria factorilor care pot declansa stresul bun. Aici intra casatoria, un nou loc de munca, nasterea unui copil sau diploma de licenta de la sfarsitul studiillor.

Poti face fata provocarii? Atunci cand trebuie sa faci fata unei provocari, trebuie sa incerci sa raspuntzi la urmatorul lucru- esti sau nu capabil sa duci totul la bun sfarsit? Daca raspunsul este Da, atunci este vorba despre stres bun. Stresul bun devine rau atunci cand te impinge sa faci mai mult decat esti capabil sau cand este vorba despre o provocare care iti poate depasi capacitatile.

Detii controlul? Daca vrei sa te apuci de un sport nou sau dobandesti competente noi, este vorba despre un stres nou deoarece poti controla procesul de invatare. Dar daca este vorba despre ceva ce nu poti controla, precum decesul este vorba despre stres rau.

Este vorba despre o recompensa? Atunci cand te decizi sa dobandesti noi competente, daca te vei dezvolta ca persoana, acest lucru este o recompensa pentru un stres rau. Si stresul rau se va transforma in stres bun. Sa planifici o casatorie, sa nasti un copil sunt lucruri care cauzeaza stres, dar care au o recompensa enorma.

 

 

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.