Peste 140.000 de romani solicita un sistem de stabilire in Marea Britanie dupa Brexit

Peste 140.000 de romani care traiesc si lucreaza in Marea Britanie au solicitat deja Sistemul de Acorduri Europene pentru a putea ramane in Marea Britanie chiar si dupa un Brexit no deal, potrivit unui post pe Facebook al Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti. Peste 410.000 de romani au locuit in Marea Britanie in 2017, devenind a doua cea mai mare comunitate de emigranti ai UE din tara, dupa polonezi, potrivit datelor oficiale.

„In prima lor intalnire de astazi, ambasadorul britanic Andrew Noble si ministrul roman de externe, Ramona Manescu, au felicitat cei peste 140.000 de romani din Marea Britanie care au solicitat deja sistemul de solutionare europeana, si a incurajat restul romanilor din Marea Britanie sa aplice cat mai curand posibil pentru aceasta schema usor de utilizat, care garanteaza drepturile cetatenilor in Marea Britanie dupa #Brexit. In special, studentii romani din Marea Britanie, inclusiv cei ai caror cursuri incep la acest termen, ar trebui sa profite, de asemenea, de ocazia inregistrarii pentru un statut pre-stabilit sau stabilit ”, citat din postarea Ambasadei Britanice.

In cazul unui Brexit no deal, persoanele care traiesc in Marea Britanie inainte de 31 octombrie 2019 (data Brexit) vor putea solicita Sistemul European de Acordare. Acestia pot solicita statutul stabilit, daca au locuit in Marea Britanie mai mult de cinci ani, sau statut pre-stabilit, daca au locuit in Marea Britanie mai putin de cinci ani. Cererile ar trebui depuse inainte de 31 decembrie 2020.

Cei care obtin statutul decontat pot apoi sa traieasca si sa lucreze in Marea Britanie atat timp cat vor, sa-si aduca familiile in Marea Britanie si sa solicite cetatenia britanica (12 luni dupa obtinerea statutului).
Cei care obtin statutul pre-stabilit pot locui in Marea Britanie timp de cinci ani dupa aceea si apoi pot solicita statutul decontat. Cetatenii UE care au un statut pre-stabilit in Marea Britanie pot lucra si studia in tara, pot utiliza Sistemul National de Sanatate, pot solicita pensii de stat si pot inchiria o casa.

Pana in prezent, aproximativ 1 milion din cei peste 3 milioane de reprezentai ai UE care traiesc in Marea Britanie s-au inregistrat sa ramana sub acest sistem.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.