Cum sanatatea orala precara afecteaza intregul organism

49075977_231181794435885_4685194637101498368_n

49075977_231181794435885_4685194637101498368_nUnul dintre principiile de baza in sanatatea umana este ca toate sistemele corpului uman sunt legate intre ele. O leziune sau o boala intr-o parte a corpului este de natura sa influenteze si alte aspecte ale sanatatii umane.

Acest lucru este valabil cu siguranta pentru sanatatea orala. Dintii, gingiile si maxilarele noastre nu sunt delimitate ermetic de restul corpului nostru, astfel ca igiena orala precara poate initia sau accelera probleme de sanatate si in alta parte. Relatia dintre sanatatea orala deficitara si sanatatea generala precara este adesea bidirectionata, adica problemele din cavitatea orala pot cauza probleme in alte parti ale organismului si viceversa.

Iata cateva exemple care ilustreaza faptul ca afectiunile orale pot cauza probleme de sanatate generala si invers:

Bolile gingivale si sanatatea barbatilor. Sondajele arata ca mai mult de o treime dintre barbatii cu varsta cuprinsa intre 30 si 54 de ani sufera de o forma de boala a gingiilor, care poate creste riscul de cancer pancreatic, cancer renal si cancer al sangelui.

Nivelul hormonilor si sanatatea orala a femeilor. Femeile experimenteaza niveluri diferite de estrogen si progesteron in corpul lor pe tot parcursul vietii. Cresterile majore de niveluri de hormoni la femeile adolescente pot influenta dezvoltarea bolilor gingivale, in timp ce scaderea nivelului de estrogen la femeile aflate la menopauza pot determina pierderea masei osoase din maxilar.

Bolile de inima si inflamatiile orale. Chiar daca iti periezi dintii zilnic si folosesti ata dentara, neglijarea curatarilor dentare profesionale te vor supune riscului de a dezvolta boli de inima. Asigura-te ca primesti aceste curatari profunde si ca medicul dentist iti monitorizeaza gura pentru eventualele semne de boli parodontale. Exista nenumarate studii care au ajuns la concluzia ca bolile parodontale sunt legate de riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.

Ulceratiile bucale si stresul. Ulceratiile de la nivelul gurii pot fi cauzate de expunerea la perioade prelungite de sres. S-a constatat ca elevii si studentii din timpul examenelor dificile de la scoala se confrunta mult mai des cu ulceratii bucale decat elevii si studentii care sunt in vacante. Acest lucru ne face sa ne gandim ca stresul este una dintre cauzele aparitiei acestor probleme orale.

“Sanatatea orala precara influenteaza mai mult decat zambetul sau aspectul pacientilor – poate provoca sau agrava afectiuni medicale in intregul corp” sustin specialistii de la Stephanie’s Dental Clinic. “Verificarile periodice si curatarile dentare profesionale sunt o parte indispensabila a ingrijirii sanatatii dumneavoastra. ”

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.